4 september 2016

Återbruka ett expensionskärl



Förra året skulle mina svärföräldrar slänga ett gammalt expansionskärl som de hade haft på vinden (antar att det är nåt som hörde till deras gamla oljepanna). Men jag fick ta hand om den istället. En fantastisk stor rund cylinder i koppar med färdigt hål i botten. Jag tänkte att den kunde bli bra att ha i trädgården på något vis. Och nu har jag äntligen gjort klart mitt projekt (ja det är bra att låta saker marinera ett år eller så ibland). Jag sågade helt enkelt av toppen med en vinkelslip, filade till kanterna, slog ner ett armeringsjärn i rabatten och trädde på min cylinder. Klart!

Blev väldigt nöjd. Nu får chokladblomman bo där tills frosten kommer. Sen blir det nog granris däri.
Tänk om den hade åkt till återvinningen istället?! Vilket slöseri. Återbruk i dess bästa form.







1 september 2016

Koka björnbärssylt



Nu är det björnbärstider! Våra buskar är överfulla av svarta stora bär. Lycka! Ett enkelt sätt att ta hand om dem (förutom att bara äta upp dem rätt och slätt) är att göra sylt med hjälp av syltsocker. I den här hade jag i lite kanel och kardemumma också. Blev smaskigt och smakade nästan lite juligt.

Du behöver (räcker till en normalstor syltburk):

  • 300 g björnbär
  • 150 g syltsocker
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
Så här gör du:
  1. Rensa och skölj bären
  2. Häll bär, socker och kryddor i en kastrull och låt allt koka 5-10 min.
  3. Skumma av och häll upp i en varm rengjord burk. 
Lycka till!