13 september 2016

Ingrid Maries Mobila Musteri i Södertälje




Precis just nu drunknar många trädgårdar i fallfrukt från äppelträden och folk åker i skytteltrafik till återvinningen för att göra sig av med all (tydligen) oönskad frukt. Är det inte lite konstigt? Varför vill man inte ha det bästa som en trädgård kan ge? Men det finns ju som tur är lösningar på problemet. Gör mos, gör saft, gör sylt, frys in (ja man kan frysa äpplen) ät tills du spricker, ge bort till vänner som inte har, skänk till förskolan i ditt område... eller - gör must.


Vi som inte har så många fruktträd tittar avundsjukt på grannarnas prickiga gräsmattor och för någon vecka sen ringde jag på och bad att få ta hand om fallfrukten. Inga problem! Sen fick jag svärföräldrarnas fallfrukt och deras grannars frukt...hade nog kunnat fortsätta byn runt tror jag. Men med dryga 50 kg i bagaget åkte jag till Ingrid Maries Mobila Musteri i Södertälje. Lämnade in allt på morgonen och på eftermiddagen när jag skulle hem var allt klart. Det blev totalt 13 boxar med must. Helt underbart och så vansinnigt gott.


4 september 2016

Återbruka ett expensionskärl



Förra året skulle mina svärföräldrar slänga ett gammalt expansionskärl som de hade haft på vinden (antar att det är nåt som hörde till deras gamla oljepanna). Men jag fick ta hand om den istället. En fantastisk stor rund cylinder i koppar med färdigt hål i botten. Jag tänkte att den kunde bli bra att ha i trädgården på något vis. Och nu har jag äntligen gjort klart mitt projekt (ja det är bra att låta saker marinera ett år eller så ibland). Jag sågade helt enkelt av toppen med en vinkelslip, filade till kanterna, slog ner ett armeringsjärn i rabatten och trädde på min cylinder. Klart!

Blev väldigt nöjd. Nu får chokladblomman bo där tills frosten kommer. Sen blir det nog granris däri.
Tänk om den hade åkt till återvinningen istället?! Vilket slöseri. Återbruk i dess bästa form.







1 september 2016

Koka björnbärssylt



Nu är det björnbärstider! Våra buskar är överfulla av svarta stora bär. Lycka! Ett enkelt sätt att ta hand om dem (förutom att bara äta upp dem rätt och slätt) är att göra sylt med hjälp av syltsocker. I den här hade jag i lite kanel och kardemumma också. Blev smaskigt och smakade nästan lite juligt.

Du behöver (räcker till en normalstor syltburk):

  • 300 g björnbär
  • 150 g syltsocker
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
Så här gör du:
  1. Rensa och skölj bären
  2. Häll bär, socker och kryddor i en kastrull och låt allt koka 5-10 min.
  3. Skumma av och häll upp i en varm rengjord burk. 
Lycka till!