29 augusti 2016

Duka till kräftskivan



Jag gillar att lägga lite tid på att duka borden när vi ska ha kalas eller fest. Det är ju faktiskt nästan en av de roligaste grejerna med att ha fest, att få tänka ut detaljer och teman. På vår trädgårdsfest förra helgen körde jag med kräftor i stora glasburkar istället för på fat, mycket girlanger och pom-poms i taket och ljusslingor lite här och var. Tanken var först att alla skulle få en varsin glasburk med kräftor men vi blev så många så jag tog gamla stora konservburkar till det. Men jag provdukade med "portionsglas" och så här blev det: 




22 augusti 2016

Vridna baguetter / Enkla baguetter


Till helgens födelsedagskalas och kräftskiva bakade jag baguetter. Det här receptet är så löjligt enkelt och blir väldigt gott. Det enda som är krångligt här är att det är rätt kladdigt och att det är lång jästid. Men det är det värt!

Det här behöver du:

  • 25 g jäst
  • 6 dl fingervarmt vatten
  • 2 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl
Så här gör du:
  1. Lös upp jästen i vattnet. 
  2. Rör i salt och mjöl, det ska bli ganska kladdigt. 
  3. Låt jäsa 2 timmar. HÄLL ut degen på väl mjölat bakbord. Knåda inte, det är själva grejen, utan skär degen i tre delar. 
  4. Vrid försiktigt varje del till en baguette och lägg på plåt med bakpapper. 
  5. Låt jäsa medan ugnen värms till 250 grader. Grädda i ca 10 min och sänk sen till 150 grader och grädda 15-20 min till. 
  6. Klart.

10 augusti 2016

Lättbakade havrekakor


När det vankas fikagäster inom kort kan det här receptet på havrekakor vara räddningen. Du rör ihop allt i en och samma kastrull och gräddar på 10-15 min ungefär. Allt klart under 30 minuter alltså. Bra va?! 

Det här behöver du:
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk hjorthornsalt
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl havregryn

Så här gör du:
  1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner sockret. Blanda mjöl, hjorthornsalt och havregryn och ha ner det i sockersmeten. 
  2. Klicka ut drygt 15 kakor på en smord plåt och grädda i ca 10-15 min (beroende på storlek på kakorna) i 200 grader.
Lycka till! 

3 augusti 2016

Iskaffe / islatte



När det är sommar behövs kall dryck. Iskaffe eller islatte till exempel. Nu är det augusti men än är det mycket kvar av sommaren. Ja, jag tycker hela augusti är en sommarmånad (och även en bit in på september kan det gott och väl få vara sommar). Det är så himla mycket november under året ändå.

Jag har inget fancy recept på mitt iskaffe, inget kallbryggt eller annan specialbrygd.
Det är helt enkelt så här:

  • 2-3 tsk pulverkaffe (gärna av bra kvalité och ekologiskt om det går)
  • Is
  • Vatten
  • Ev. mjölk och socker
Så här gör du:
  1. Rör ut kaffepulvret i lite vatten i ett stort glas.
  2. I med isbitar och ev. lite mjölk och socker.
  3. Fyll upp med vatten.

Krångligare än så är det inte. Ut och njut i solen!