28 juli 2016

Hastbullar / sommarbullar



Dagar i stugan kräver som sagt lätta recept. Eller i alla fall lättbakade. Att göra hastbullar är precis som namnet antyder, väldigt lätt och tar inte lång tid. Eftersom vi inte hade tillgång till kanel eller pärlsocker fyllde vi dem med det stugan förmådde - hallonsylt. Det här passar utmärkt att göra med barnen, jag hade fyra hjälpredor. Funkade fint.

Det här behöver du:

  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk 
  • 4 tsk bakpulver 
  • 1 ägg 
  • 100 g smör
  • 1 dl socker 
  • hallonsylt eller någon annan sylt. Du kan också använda pärlsocker. 
  • Ev. kanel och/eller kardemumma. 

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Smält smöret. 
  3. Blanda alla torra ingredienser (och ev. kanel eller/och kardemumma) och rör i ägg, mjölk och smör. 
  4. Rör snabbt ihop till en smet och klicka ut ca 10 st "bollar" på bakplåtspapper eller i muffinsformar. Gör en fördjupning och klicka i en tesked hallonsylt (vill du ha pärlsocker strör du ut det istället). 
  5. Grädda i mitten av ugnen tills bullarna fått fin färg. Ca 10-15 min. 
  6. Koka kaffe, gör en kanna saft, packa picknickkorgen med bullar och ge er ut på utflykt. Eller njut av bullarna hemma. Vilket som funkar! 
Lycka till!

27 juli 2016

Lättbakat / Key Lime Pie



Vi har varit några dagar i mina föräldrars sommarstuga. Och som i många små sommarstugor är inte köket det bäst utrustade. Eller det är egentligen fel, det är bra utrustat men det är spisen som sätter stopp. En liten campingspis, ni vet en sådan med två små plattor och en minimal ugn, gör möjligheten att sväva ut i bakningen något begränsad. Men allt går med lite vilje! En Key lime pie gick det till exempel väldigt bra att göra.

Det här behöver du:

  • 200 g digestivekex
  • 125 g smör
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1,4 dl vispgrädde
  • 1,5 dl cremé fraiche 
  • 5 lime
  • jordgubbar
Så här gör du:
  1. Smält smöret.
  2. Krossa/smula digestivekexen och rör i smöret.
  3. Tryck ut i en springform eller annan ugnssäker form och grädda i 10-15 min på 225 grader.
  4. Pressa saften ur 4 lime och blanda det med den kondenserade mjölken
  5. Vispa grädden fluffigt och blanda försiktigt med limesmeten. 
  6. Bred ut allt över digestivebotten och ställ kallt i minst 3-4 timmar eller över natten, täckt med plastfilm.
Servering:
  1. Vispa cremé fraichen lätt och bred ut över den kalla pajen.
  2. Dekorera med skivade jordgubbar och lime.
  3. Ät och njut. 


16 juli 2016

Göra egen bounty / hemgjord bounty



Idag kom min man på den geniala idén att göra egen bounty. Det tog ungefär 20 min och så lite tid i kylen. Det här receptet passar perfekt om du är sugen på nåt gott och inte har tillgång till en ugn. 

Du behöver:
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 250 g kokos
  • 200 g mörk eller ljus choklad
Så här gör du:
  1. Rör ihop den kondenserade mjölken och kokosen.
  2. Ställ in det i kylen för att stelna lite
  3. Forma kokosen som du vill ha den, bollar, fyrkanter, rundlar...
  4. Ställ in i kylen eller frysen för att stelna igen.
  5. Smält chokladen över ett vattenbad eller i micro.
  6. Doppa dina bitar i chokladen och ställ för att stelna i kylen. 
  7. Ät och njut! 

5 juli 2016

Superenkel jordgubbssaft



Vill du ha recept på en väldigt snabb och enkel jordgubbssaft? Som passar både till drinken och till barnkalaset? Här kommer det: 

Det här blir en råare saft med lite fruktkött i, tar 15-20 min att göra.

  • Rensa, skölj och dela jordgubbarna (ca 500 g). 2. Lägg dem i en kastrull och ha i 1,5 dl vatten och 1,5 dl strösocker.
  • Låt allt koka upp och koka sönder jordgubbarna.
  • Sila genom finmaskig sil, häll upp i rengjord flaska.
Det blir inte någon jättelång hållbarhet på saften men det brukar aldrig vara något problem att hinna dricka upp…

Lycka till!