29 januari 2016

Pickla rödlök / 1-2-3 lag

Att göra picklad rödlök är inte svårt och lyfter vilken maträtt som helst (nästan). Vi brukar ha det till fredagstacosen och gör att den känns så galet mycket roligare.

Du behöver:
  • 1 del ättika
  • 2 delar socker
  • 3 delar vatten
  • 1-2- lökar (eller fler beroende på hur mycket sockerlag du gör)
Så här gör du:
  1. Skiva rödlöken tunt och lägg i en burk (glas eller metall)
  2. Koka upp vatten, ättika och socker och låt koka tills sockret lösts upp helt
  3. Låt svalna något och slå sockerlagen över rödlöken
  4. Ställ kallt i minst 1 timme eller tills allt kallnat. 
  5. Klart. 


13 januari 2016

Göra egna geléhallon

Under jullovet provade jag och barnen att göra egna geléhallon. Eller rättare sagt, de var med och fick hjälpa till med vissa moment. Det är nämligen väldigt varmt och kladdigt att göra. Men himla roligt!

Det här behöver du (ca 20 bitar):

  • 6 gelatinblad
  • 50 g glukos
  • 1 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vatten
  • 6-7 droppar flytande arom/smaksättning (t.ex. hallon)
  • några droppar karamellfärg
  • strösocker
  • silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar
Så här gör du:
  1. Olja in formarna. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda glukos, vatten och socker i en tjockbottnad kastrull och koka på medelhög värme till 122 grader.
  2. Värm under tiden de urkramade gelatinbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull tills gelatinet är helt upplöst. Gelatinet får inte koka! 
  3. Ta sockerlagen från värmen och blanda ihop det smälta gelatinet, aromen och några droppar karamellfärg. 
  4. Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader och fyll sedan formarna med massan.
  5. Låt svalan och stelna i rumstemperatur över natten
  6. Rulla sedan gelébitarna i strösocker (eller låt bli socker och stryk på lite matolja på bitarna så klibbar de inte). 
  7. Lägg i en fin skål - Klart!
Receptet är från Systrarna Eisenman bok "Vinterns söta"



6 januari 2016

Lättbakat bröd

Jag gillar verkligen brödsorter som går lätt och hyfsat snabbt att göra. Det här är ett sånt bröd. Det tar två timmar inklusive tiden för jäsning. Och det behöver bara jäsa en gång och inte knådas. Bra va?!

Du behöver:
  • 25 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 10-12 dl mjöl (jag brukar ta 2-3 dl grahamsmjöl och resten vetemjöl men det är en smaksak)
Hur gör du:
  1. Värm vattnet och rör ut jästen i lite av vattnet.
  2. Häll sedan i honung, mjölk och salt och rör ut det
  3. Ha i mjölet och rör i hop till en kladdig deg.
  4. Pudra lite mjöl över degen och lägg över en bakduk och låt allt jäsa i 1 - 1 1/2 timmar
  5. Värm ugnen till 250 grader
  6. Ta två skedar och klicka ut ca 15 bröd på plåtarna
  7. Ha eventuellt på lite frön, t.ex. pumpakärnor
  8. Grädda i 10-15 min (beroende på ugn och storlek på bröden. Du kan mäta om brödet är klart med en termometer. Brödet ska vara 96 grader då är det genomgräddat) 
Lycka till!