21 februari 2016

Göra lemon curd

När jag gör en av mina fudge till Järna Karamellfabrik så går det åt ganska mycket rivet citronskal och kvar blir felfria, skallösa, citroner. Det känns ju minst sagt onödigt att slänga dem eller bara skiva upp dem och ha i vatten. Men jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra med dem. Så nu har jag äntligen börjat göra något åt saken. Först ut är lemon curd. Vansinnigt gott och passar på allt från yoghurt, smörgåsen som till fyllning i tårta. Eller varför inte som gå-bort-present i en fin burk?

Jag använde det här receptet, men uteslöt förstås citronskal.

Lemon curd:

  • 2 citroner
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • vatten
  • 100 g smör
Så här gör du:

  1. Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
  2. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
  3. Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt svalna. Förvara i kylskåp.





1 kommentar: