13 januari 2016

Göra egna geléhallon

Under jullovet provade jag och barnen att göra egna geléhallon. Eller rättare sagt, de var med och fick hjälpa till med vissa moment. Det är nämligen väldigt varmt och kladdigt att göra. Men himla roligt!

Det här behöver du (ca 20 bitar):

  • 6 gelatinblad
  • 50 g glukos
  • 1 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vatten
  • 6-7 droppar flytande arom/smaksättning (t.ex. hallon)
  • några droppar karamellfärg
  • strösocker
  • silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar
Så här gör du:
  1. Olja in formarna. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda glukos, vatten och socker i en tjockbottnad kastrull och koka på medelhög värme till 122 grader.
  2. Värm under tiden de urkramade gelatinbladen med ca 2 msk vatten långsamt i en kastrull tills gelatinet är helt upplöst. Gelatinet får inte koka! 
  3. Ta sockerlagen från värmen och blanda ihop det smälta gelatinet, aromen och några droppar karamellfärg. 
  4. Låt temperaturen sjunka till ca 70 grader och fyll sedan formarna med massan.
  5. Låt svalan och stelna i rumstemperatur över natten
  6. Rulla sedan gelébitarna i strösocker (eller låt bli socker och stryk på lite matolja på bitarna så klibbar de inte). 
  7. Lägg i en fin skål - Klart!
Receptet är från Systrarna Eisenman bok "Vinterns söta"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar