18 oktober 2015

Enkelt pyssel till halloween

Jag har alltid haft tudelade känslor inför halloween. Det är nåt som skaver och känns konstlat. Men med två minimänniskor i huset som verkligen gillar det här med att få klä ut sig, leka "bus eller godis" som dessutom ville "spökpyssla" inför halloween så kunde jag ju inte säga nej. Jag får helt enkelt kanske försöka omfamna den här traditionen. Jag har ju några dagar på mig att försöka komma i stämning.

Vi gjorde två busenkla pyssel igår: spökljuslyktor och fladdermöss.

Till ljuslyktorna så behöver du:

 • tom glasburk
 • vit hobbyfärg 
 • dekorplast
Och så här gör du:
 1. häll lite färg i burken och pensla insidan så att det täcker
 2. låt torka
 3. klipp ut och sätt fast ögon och mun på utsidan (eller något annat spökaktigt)
 4. klart. 

Till fladdermössen behöver du:
 • tom toarulle
 • färgat papper
 • hobbyfärg
 • lim
 • ögon
Och så här gör du:
 1. måla toarullen i valfri färg
 2. låt torka och sätt fast ögonen
 3. klipp ut vingar och limma fast
 4. låt torka. Klart. 


4 oktober 2015

Måla med porslinspennor och kanelbullens dag

Det är den 4:e oktober och jag har inte ens varit i närheten av en kanelbulle. Känns både konstigt och lite lagom revolterande. Nej, jag har stått på höstmarknad hela dagen istället och när jag kom hem hade H:s dagiskompis tagit med sig muffins till oss. Omsorgsfullt dekorerade med strössel, glitter och frostig. Det kan man ju liksom inte säga nej till...

I somras fixade uppgraderade jag lite gamla loppisfynd. Tänk vad roligt man kan ha med lite pennor och en kruka! 
Krukan kostade en femma och blev så mycket roligare i H:s rum med lite djur runt om. 
Jag målade med en porslinspenna för att få ett lite med hållbart resultat. En poscapenna eller en "vanlig" permanent tuschpenna hade nog gått lika bra men då är det bra om det inte blir blött på själva målningen.  
Porslinspennor, självhäftande vinyl och sprayfärg är nog återbruksfantastens bästa vänner, det finns så mycket kul man kan göra med det! 

Nu är det dags att försöka förbereda morgondagen och packa dagispåsen, jobbväskan och försöka få till nån typ av lunchlåda...och kanske äta upp den där sist muffinsen. Hoppa ni alla haft en härlig söndag!2 oktober 2015

Tårtdekoration av maräng

I veckan letade jag efter lite rekvisita till ett foto och började rafsa runt i kalaslådan (jo, jag har en särskild sådan, men mer om det en annan gång) och hittade flera, lätt begagnade, sifferljus. Dels är de rätt fula och dels så känns det lite onödigt att ha en massa ljus liggandes som aldrig mer kommer användas. Och eftersom jag höll på att göra maränger till karamellfabriken kom jag på att jag sett marängsiffror flimra förbi på något social kanal. Alltså fick det bli marängsiffror av en del av smeten.

Du gör så här:

 1. Gör en marängsmet, förslagsvis denna.
 2. Välj ut en tyll och fyll en spritspåse med smeten.
 3. Spritsa ut siffror eller bokstäver och tryck fast en klubbpinne (jag använde sådana i papper som bl.a. finns här )
 4. Grädda enligt receptet och dekorera loss!