14 juni 2015

Rabarbersaft med citron

Vi kan väl vara överens om att den här sommaren har levererat rätt uruselt rent vädermässigt såhär långt, eller hur?! I ett försök att få till lite sommarkänsla idag tog jag med mig lillasyster ut i spöregnet och pallade rabarber hos grannen. Sen gjorde jag en omgång turbosnabb rabarbersaft. Att få 1-1/2 liter tar mindre än en timme totalt. Jag använde samma recept som förra året men med ännu mer citron i. Det blir sötsyrligt och gott. 

Det här behövs:
1 kg rabarber
4 dl vatten
2 1/2 dl strösocker
ev. saften av 1-1 1/2 citron

Så här gör du:
Skär rabarberstjälkarna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Låt det koka upp sjuda på svag värme tills rabarbern kokat sönder.
Häll allt i en silduk och låt det rinna av.
Håll tillbaka saften i kastrullen, tillsätt sockret och koka upp under omrörning tills sockret lösts upp. Skumma av saften och häll den i varma rena flaskor.

Jag pressar också i citron när rabarbern har kokat ett tag. 

Nu ska jag sjunka ner i soffan för ovanlighetens skull. Det har inte blivit mycket vilande på sista tiden, det är alldeles för mycket kul som händer. Vila kanske man kan ta och göra i november..? 

Skön söndagskväll till er!