12 april 2015

Kalasinspiration / Inspiration till barnkalaset

I helgen har vi haft Storasysters kompiskalas. Sju fnittriga, busiga och glada töser yrde runt här på lördagseftermiddagen. Vi styrde inte upp så mycket utan körde bara två aktiviteter.
Först körde vi "paketleken" som går ut på att barnen sätter sig i en ring och så får födelsedagsbarnet snurra en flaska. Den flaskan pekar på när den stannat får hämta sitt paket och sedan får alla titta på när det öppnas. På det viset får alla vara delaktiga även i paketöppningen.
Sedan körde vi en variant på fiskdamm där vi slängde in lite strumpor, tofflor och mössor mellan alla godispåsar. Vansinnigt lyckat! När alla stod i ledet och första barnet fick en strumpa, istället för en påse, skrattade de så de kiknade.

Eftersom Storasyster hade beställt glasstårta och Singoallakex så var ju utrymmet för utsvävningar i bakningen inte så sort. Men vi köpte glasstrutar och tillbehör och gjorde minimaränger. Sen satte vi singoallakexen på klubbpinnar, så blev det i alla fall lite roligare (tyckte jag).

Flaskorna (tomma juiceflaskor från Saltå Kvarn) skrev vi namn på som bordsplacering..


Med heliumballonger blev dukningen extra festlig och sedan fick alla barn med sig varsin ballong... 


En fjärilsmask från Ejvor vid varje plats. Den fick man förstås också med sig hem...


Chokladrån, strössel, minimaränger, geléhallon, strutar...


Fiskdammspåsarna blev mycket roligare med lite färg och tydlig namnskylt. 

8 april 2015

Tårta med dulce de leche / Femårskalas

Igår fyllde Storasyster fem år. Vi har tydligen inga småungar i huset längre?! En treåring och en femåring som kan så mycket, är kloka och finurliga, godhjärtade och busiga. Älskade ungar.

Vi firade med släkten igår och på lördag är det dags för kompiskalas. Till kalaset igår bjöd vi på lite enklare mat och sedan cheesecake och apelsintårta med dulce de leche till efterrätt. Storasyster hade visserligen beställt glass och INTE tårta, så för dem som ville fanns även glasstrutar att fylla. Tror ingen gick hem hungrig...

Cheesecake är ju vansinnigt gott (tycker jag) och den här var alldeles lagom syrlig tack vare en rätt stor del citron i smeten. Färska bär till gör ju heller inte saken sämre. Jag provade det här receptet och som jag definitivt kommer göra igen.

Vi provade även att göra en av Linda Lomelinos tårtor med apelsin och dulce de leche. Den blev också rätt god. Nej, jag skojade bara. Den blev sjukt god!

Nu är det bara att ladda om inför lördag, men då blir det bara glass i stora lass. Precis som Storasyster har beställt.


Cheesecake


Tårta med apelsin och dulce de leche


Glass...