30 januari 2015

Glitter till helgen?

Eftersom min fredag har varit ytterst oglammig så har jag försökt liva upp kvällen med att göra ett glittrigt halsband. Det tog ungefär en timme inklusive torktid för limmet. Vill du göra samma sak behöver du:

 • glitter
 • lim (decupagelim eller annat genomskinligt lim)
 • pensel
 • platta att limma på

Och så här gör du.
Ha en fin fredag! 


20 januari 2015

Gör en ring av ett mynt

Nu till jul gav jag och min man varandra en varsin ring i julklapp. Vi hade av olika anledningar bestämt det innan, så vi visste vad vi skulle få. Jag skulle göra en ring till D på min silversmideskurs och han hade bestämt sig för att göra en ring av ett gammalt silvermynt till mig. Vansinnigt romantiskt för att vara oss.

Att göra en ring av ett gammalt silvermynt kräver:

 • tålamod
 • silvermynt (exempelvis en 25-centare från innan 1964)
 • hammare
 • borr
 • fil 
 • polermedel
Du börjar helt enkelt med att försiktigt, försiktigt hamra på myntet när det står på högkant. Under tiden roterar du myntet lite i taget. Du ska inte slå så hårt, en del säger att du ska hamra med en sked. Så försiktigt ska du slå. Efter ett tag börjar myntet bli bredare och när du fått den diameter du vill ha på ringen borrar du ett hål i mitten. Därefter börjar du slipa bort kanterna. När du är nöjd filar du till alla kanter så att den blir behaglig att ha på fingret och sedan polerar du upp den. Klart. 

19 januari 2015

Nya örhängen av cernitlera

Igår efter att Storasyster varit på skidskolan slappades det i soffan med paddor och tv och jag fick ett par timmar ostörd tid med lera och färg. Så nu är webbshoppen äntligen uppdaterad med lite nytt!


14 januari 2015

Hur du gör en Olof-tårta / Tårta med Olaf

I helgen fyllde lillasyster tre år och hon hade önskat sig en Olof-tårta (ni vet snögubben i Frost). Jag hejade ivrigt på och tyckte att det var en bra idé. Tills det kom till själva skapandet av Olof.

Några saker jag har lärt mig, och som jag tycker det är värt att dela med mig av om du precis som jag, inte är så van att hantera sockerpasta:

 • Det tar tid. Vissa av delarna ska torka i några timmar och sedan limmas på med vatten. 
 • Att få "limmet" att torka tar också tid.
 • Se till att den sockerpasta du inte använder är täckt med något så torkar det inte lika snabbt.
 • Se till att ha en stadig botten till den här figuren. Den blir ganska tung och kan inte stå själv.
 • När alla små delar har torkat blir de rätt ömtåliga (mina blev det i alla fall, men det kanske beror på vilken sorts sockerpasta man använder) så var försiktig när du monterar. 
Hur som helst så fick jag ihop en Olof (minus en hårpinne som gick av). Den blev dessutom rätt lik och lillasyster blev m y c k e t nöjd. 

Vill du också göra en Olof så följde jag den här beskrivningen

Jag köpte inte färgad pasta utan köpte vit och färgade själv med de hushållsfärgerna jag hade hemma, som var svart, gul, röd och grön. Det kan ju vara därför som mina smådelar blev så porösa? 
1 januari 2015

Gott Nytt År!

Det blev visst en lång, helt oplanerad, bloggpaus. Sedan sist har julen hunnit passera i rask takt. Vi lyckades pricka in diverse sjukdomar under juldagarna så det blev inte alls som vi hade tänkt, men bra ändå. Nyårsafton firades på bästa sätt med fina vänner, glada barn och massa massa god mat.

Jag tycker att 2014 blev ett helt okej år. Vi hade ett mellanår här hemma där inget större behövde fixas eller renoveras. Det har varit en del resor och en lång, skön sommar. Under våra fem veckors ledighet hade vi tre dagar med regn. Det måste vara något slags rekord. Ja, våren och sommaren var riktigt bra. Hösten och vintern däremot...nja, de månaderna behöver inte gå i repris.

Roligast under bloggåret var reportagen (här och här) i vår lokaltidning och att webbshopen kom igång. Och tack för alla fina, peppande och glada kommentarer här på bloggen, Instagram och facebook! Det gör mig varm i hjärtat att ni vill kika in hos mig. Jag hoppas på ett ännu mer skapande och inspirerande 2015 - nu kör vi!


Gott Nytt År till er alla!