14 januari 2015

Hur du gör en Olof-tårta / Tårta med Olaf

I helgen fyllde lillasyster tre år och hon hade önskat sig en Olof-tårta (ni vet snögubben i Frost). Jag hejade ivrigt på och tyckte att det var en bra idé. Tills det kom till själva skapandet av Olof.

Några saker jag har lärt mig, och som jag tycker det är värt att dela med mig av om du precis som jag, inte är så van att hantera sockerpasta:

  • Det tar tid. Vissa av delarna ska torka i några timmar och sedan limmas på med vatten. 
  • Att få "limmet" att torka tar också tid.
  • Se till att den sockerpasta du inte använder är täckt med något så torkar det inte lika snabbt.
  • Se till att ha en stadig botten till den här figuren. Den blir ganska tung och kan inte stå själv.
  • När alla små delar har torkat blir de rätt ömtåliga (mina blev det i alla fall, men det kanske beror på vilken sorts sockerpasta man använder) så var försiktig när du monterar. 
Hur som helst så fick jag ihop en Olof (minus en hårpinne som gick av). Den blev dessutom rätt lik och lillasyster blev m y c k e t nöjd. 

Vill du också göra en Olof så följde jag den här beskrivningen

Jag köpte inte färgad pasta utan köpte vit och färgade själv med de hushållsfärgerna jag hade hemma, som var svart, gul, röd och grön. Det kan ju vara därför som mina smådelar blev så porösa? 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar