15 december 2014

Goda chokladtryfflar

Julgodis är löjligt roligt att göra. Och så gott! Här kommer två busenkla recept på chokladtryfflar som passar till gottebordet, men även vilken annan dag som helst på året. 

Chokladtryffel med kardemumma:
1 1⁄2 dl vispgrädde
100 g smör
300 g mörk choklad
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
1⁄2 msk malen kardemumma

Chokladtryffel med Cointreau:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk Cointreau
1/2 msk vaniljsocker

Garnering:
3⁄4 dl kakao eller rårörsocker (strö)

Gör så här:
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i bitar. Tillsätt choklad, socker, vaniljsocker och det du ska smaksätta med. Rör tills chokladen har smält. Låt kallna i kylskåp 1-1 1/2 tim. Spritsa ut tryffeln i små toppar eller rulla kulor. Sikta över, eller rulla tryfflarna i garneringen. Förvara i kylskåp.



14 december 2014

Gör fågelmatare av najtråd

Även de små fåglarna ska ha sitt när det är vinter. Sedan tidigare har jag den här uppe och för ett par veckor sedan gjorde jag enklaste fågelmataren av najtråd och äpplen. Den ena blev "utsmyckad" med spiraler nedtill och den andra med kanelstänger.


Bild på mig lånad från lt.se

Du klipper helt enkelt av najtråden i önskad längd, rullar ihop ändarna med en rundtång (eller för hand). Sätter på äpplena och böjer till änden så den blir en krok att hängas upp i. 



Fick fotografen på bild inför det här reportaget i vår lokaltidning

9 december 2014

Gör en egen snöglob

Idag är det vab med en förhållandevis pigg Storasyster. Vad gör man då? Jo, en egen snöglob bland annat.

För att göra det här behöver du:
  • glasburk
  • glitter/fejksnö/paljetter
  • någon figur som tål vatten
  • uppkokat vatten som fått svalna
  • vattenfast lim
  • glycerol
Limma fast det du vill ha i snögloben i locket med vattenfast lim. Låt torka. Fyll glasburken med det avsvalnade vattnet och ha i lite glycerol (ca 1 tsk). Sedan häller du i det du vill ska fara runt - fejksnö eller glitter/paljetter. Stryk på med ytterligare en omgång lim på burkens kant och sätt på locket. Låt torka och sedan är det bara att skaka loss snö- eller glitterstormen. 



8 december 2014

Alternativ till dörrkrans

Vabmåndag med Storasyster. Vi hasade runt i pyjamasen halva dagen och inte gjort mycket vettigt i övrigt. Lite pyssel, fika, Bolibompa och så lite vila där emellan. Medan Storasyster sov middag passade jag på att göra klart en risboll, ett alternativ till den traditionella dörrkransen.
För att göra en behöver du:
  • Ris av olika slag (jag hade tall, gran och ädelgran och några ljungkvistar)
  • En boll av oasis
  • Band
  • Ståltråd
Börja med att klippa av ditt ris i lagom längd. Ju längre bitar desto större och tyngre boll. Sedan formar du din oasis till ett klot (om du inte redan köpt en klotformad). Stick in dina kvistar. När du är klar trär du en ståltråd rakt igenom bollen. På undersidan gör du som ett u och fäster på så vis ståltråden i din oasis. På ovansidan gör du också ett u och fäster tillbaka den i oasisen. Vill du så fäster du ditt band i ståltråden. Klart.

Vill du se mer fint julpyssel så hittar du det hos Decor life som har julpysseltema den här veckan. In och kika där vet ja´!



2 december 2014

Världens godaste chokladkola

Jag har tidigare tipsat om ett recept från Söta saker. En enormt god och enkel chokladkola som piggar upp vilken vintermörk dag som helst. Så här kommer det igen:

  • 50 g smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)

Koka samman allt utom chokladen i en kastrull tills smeten klarar ett kulprov. Ta från värmen, rör snabbt ner den hackade chokladen och häll ut på bakplåtspapper. Låt stelna och skär i rutor.


Vill du mer inspiration, fina bilder och goda recept bör du direkt besöka Therésia Ernborg och hennes Söta saker



Bild lånad från Söta saker