30 september 2014

Återbrukade ljusstakar

Så står de alltså här på vårt vardagsrumsbord. De gamla porslinsknopparna till köksluckorna från min systers stuga. Fast innan dess användes de nog till det de var tillverkade att göra - som isolatorer.  

Behöver jag säga att det höjdes på ett och annat ögonbryn när jag sa att jag ville ha dem ifall de skulle slängas vid köksrenoveringen. Vem vill ha gamla isolatorer/dörrknoppar? Men de såg ut att passa perfekt som ljusstakar och så var det också. När jag har tröttnat på att ha dem som ljusstakar kommer de passa att göra en knoppbräda av. Återbruk flera gånger om. Sånt gillar jag! 


24 september 2014

Smycken av cernitlera

Att jag tycker om att pyssla med mina barn är nog ingen nyhet. Att jag också får en ursäkt att köpa roligt pysselmaterial är ju inte heller fel. Som cernitlera. De här örhängena går att göra i vilken form, storlek och färg du vill.

Du behöver: 
 • Cernitlera i valfri färg (jag använder vit lera som jag sedan målar)
 • Ev. färg att måla den torkade leran med (här har jag målat med nagellack)
 • Superlim
 • Örhängesstift med platta 
Forma örhängen (eller vad du nu vill göra) och torka dem enligt anvisningarna på förpackningen. Sedan målar du dem om du vill, låter det torka och monterar. Perfekta kvällspysslet för en regnig och murrig höstdag.

Dega på!

17 september 2014

Gör en egen kuvertväska

Det är nog inte bara jag som vill byta väska ibland och som då tycker att det är krångligt att flytta över saker mellan väskorna. Det slutar ju bara med att man står där utan sitt usb-minne, läppglans eller vad det nu är som man tycker är viktigt att alltid ha med sig. Lösningen för mig heter liten-väska-i-väskan. När jag hittade det här enkla mönstret satte jag igång direkt.

Du behöver:

 • En bit skinn/läder
 • Håltång
 • Sax
 • Skruvnit


Sedan följer du bara beskrivningen i länken ovan. Den väska jag har gjort här är efter ett mönster som fick plats på en A4-utskrift. Sedan klippte jag till en bit från en gammal mockakjol och nitarna är från ett gammalt skärp. Återbruk i dess bästa form. Men mocka är nog lite väl mjukt för dem här typen av område egentligen. Jag har även skrivit ut mönstret på A3 och ska prova att göra en större väska i ett litet styvare skinn. Men tills dess duger den här bra.

Och just det, den lilla hårrosetten är också bara en bit skinn som jag klippt ut och knutit runt en tofs. Superenkelt att göra till barnen, eller sig själv, och genast blir vardagstofsen lite roligare.

15 september 2014

Dags för höstkrans till dörren

Mitten av september. Hösten är onekligen här trots sommarvärme på dagarna. Ikväll åkte tulpan- och snödroppslökar i jorden och några perenner jordslogs för att kunna planteras om i vår. 
Höst betyder också dörrkrans för mig. Så under valvakan igår blev jag tvungen att ta en paus från de dystra siffrorna och binda ihop en krans. Björnbär, alunrot, hortensia, timjan, jätteverbena och lavendel fick det bli. Tyvärr håller den inte så länge men i några dagar får den vara fin i alla fall, sen får man göra en ny. 

 

9 september 2014

Sy en sångtärning

I nästan varje låda jag har ligger det något som väntar på att få komma till användning, göras om till något nytt eller som helt enkelt bara är för bra för att kastas bort. Jag har länge funderat på att jag måste pyssla upp det som redan finns, att jag inte får köpa något mer. Men tänk vad svårt det är. För rätt som det är sitter man där och ska göra en sångtärning till sin väns ettåring och så finns det inget att stoppa sångtärningen med. Hur ska man göra då? Då blir det som så att sångtärningen blir liggandes, ofärdig. Och vännens ettåring hinner bli nästan två innan det där perfekta stoppningsmaterialet dyker upp. Nu är i alla fall tärningen äntligen klar och här hittade jag beskrivningen.

Det här är första gången jag deltar i Majas symöte. Här hittar du fler som jag.3 september 2014

Virka och sticka med metalltråd, del 1

Virkning och stickning är något som jag egentligen bara förknippar med mjukt och skönt garn. Därför var det så kul att testa att virka och sticka med metalltråd. Att sticka tar lite längre tid och är något pilligare (är inte på långa vägar klar med det jag påbörjat i kväll) medan att virka går förhållandevis snabbt.

För att virka ett sånt här armband behöver du:

 • virknål nr 4
 • tunn metalltråd, 0.3 mm
 • pärlor (runt 20 st)
 • smyckeslås
 • avbitartång
Jag började med att trä på pärlorna på tråden. Sedan virkade jag så många luftmaskor så att det räcker runt min handled, med en pärla i varannan maska. Därefter vände jag på arbetet och virkade fasta maskor med en pärla i varannan maska. Det ska bli så att pärlorna går omlott. När du är klar biter du av tråden och fäster den i ditt smyckeslås. Klart. 
1 september 2014

Födelsedag och stötta Kungsleden

Jag har fyllt år i helgen. Hela trettiotre år har jag tydligen blivit. Födelsedagen firades på Gärdet i Stockholm där jag och svägerskan hejade på våra män och vänner som sprang Tough Viking. Jag brukar alltid gå igång på sådana evenemang och känna att jag vill vara med och delta. Men just det här loppet är jag väldigt osugen på att genomföra. Bara tanken på att springa 15 km hinderbana för att sen avsluta med att springa genom 10000 volt. Njae, då känns ett till Vasalopp mer lockande.

Hur som helst så var det en väldigt bra födelsedag. Jag fick fira med fina vänner och fick underbara presenter. Av mina barn fick jag till exempel ett gåvobevis på att jag är fadder till 8 meter av Kungsleden. 
Svenska turistföreningen har startat kampanjen för att man ska kunna vara med och stötta och bevara Kungsleden som är drygt 400 km lång och en av världens bästa vandringsleder. Vill du också vara med och stötta kan du göra det här.