21 augusti 2014

Gör egen salva av bivax

Jag har alltid haft problem med torr hy och eksem. Att vara mycket i vatten gör det alltid värre. Så efter den här sommaren, men vansinnigt mycket bad, har mina händer fortfarande inte hämtat sig. Det är så irriterande (och ont) att ha kliande, röda, nariga händer hela tiden. Särskilt fint är det inte heller.
Så när jag hittade ett recept på egen salva hos Mormorsglamour kände jag att varför inte, det är värt att testa.

Du behöver bara bivax och olivolja. Vill du så kan du även ha i lite eterisk olja. Receptet hittar du här. Jag köpte bivax från Lugnets bigårdar men det finns förstås att köpa på olika nätbutiker.

Händerna blir verkligen lena och salvan är dryg. Jag har testat den på min äldsta dotter som också lider av eksem och hon älskar den. För henne har den varit helt perfekt att använda i ansiktet, där hon lätt får eksem.

Att den sen är helt ekologisk och jag vet precis vad som är i, det är ju inte heller helt fel!


17 augusti 2014

Golftävling och gräddtårta

Igår vad det dags för årets stora inofficiella golftävling - VänMästerskapsGolfen 2014. En tävling som mina föräldrar och deras vänner började med för drygt 20 år sen och som nu har utökats till att vi är över 40 personer som ses varje år. Vissa av oss spelar, andra sluter upp till den efterföljande middagen. Men det roligaste är att vi ses allihop!

Jag tog uppdraget att fixa tårtor (jag menar, när det finns en chans att få göra tårta så vill man ju inte försitta den) och provade en ny typ av botten som jag varmt kan rekommendera. Receptet kommer här:

2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk (eller vatten)
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

 1. Vispa socker och ägg riktigt pösigt.
 2. Smält smöret och ha i mjölken (eller vattnet) och låt det hela koka upp.
 3. Rör hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten.
 4. Häll i mjölet (som först blandats med bakpulvret och vaniljsockret) och rör hastigt ihop smeten.
 5. Häll smeten i en smrd och bröad form.
 6. Grädda genast i 175 grader i 35-40 min.
Jag delade tårtbottnarna i tre och fyllde med blåbär och vanilj- och jordgubbskesella, sedan grädde över alltihop. Och så några färska rosor på toppen. 

14 augusti 2014

Höst på Formex

Tack vare bästa svärföräldrarna (som med kort varsel kunde hämta på förskolan) och att jag hade några semestertimmar kvar att ta ut, så kom jag iväg till Formex idag. Det är något helt galet vad energiboostad jag är efter ett par timmar där. Har träffat massor med trevliga människor, sett så mycket fint och fått inspiration inför höstens projekt.Det övergripande temat på höstens Formex var "Soft Nordic". I var och varannan monter var 
det också mycket ljusa träslag, rena och enkla linjer. 
Jan Rundgren hade gjort trendutställningen i entrén, precis som i våras om jag inte missminner mig.Littlephant - en favoritFantastisk, mystiska, magiska och återbrukade stolar hos Tjärn  och Linda TengvallSå mycket fint hos Floryd. Ytterligare en favorit!
10 augusti 2014

Back to work...

Humlesurr, filmjölkslunch, hängmattehäng, grillkvällar, rosé, kvällsbad, morgondopp, barnbad, skrubbsår, glass, fågelkvitter, utflykter, picknickslunch, smultron på stå, sammetslent vatten, varm våt asfalt, jordgubbar och mjölk, havsbad, skärgårdsturer, sommarstuga, morgonkaffe på bryggan...Jag kan fortsätta hur länge som helst, det här har varit en fantastiskt somrig semester!
Nu är det tillbaka till jobbet som gäller imorgon, men sommaren hoppas jag fortsätter lite till.


Kvällsbad vid mitt älsklingsbad i Hälsingland. En sådan där kväll som gör att man 
klarar sig igenom vintern. 

5 augusti 2014

Att ta sig an ett gammalt symaskinsunderrede

Vilken sommar vi har! Sådant här väder gör att man inte orkar annat än att bada och äta glass. Sen bada igen. Men idag infann sig några timmars energi till annat. Äntligen fick symaskinsunderredet, som jag köpte för snart ett år sen, sig en ny överdel. 

Tanken var att gjuta en bordsskiva i betong och att måla underredet svart. Men jag är rätt lat och vill ha resultat snabbt. Så när jag var ute i vedboden och fick se ett par gamla ohyvlade träplankor och burken med svart Falu rödfärg fick det bli svartmålade plankor som bordsskiva istället. Underredet får dessutom behålla sin slitna guldfärg.

Hoppas ni alla har en fantastisk sommar! Nu ska jag njuta av mina sista semesterdagar innan det är dags för jobb, dagislämningar, rutiner och vardag igen. 


3 augusti 2014

Saft av vinbär

Att göra egen saft är verkligen inte svårt, det tar bara lite tid. Framför allt att plocka bären. Men när det väl är gjort går själva saftkoket på max en timme. I förrgår var det lite mulet (i flera timmar faktiskt) så då passade jag på att koka lite saft. Det blev en omgång röda vinbär och en omgång svarta.

Jag brukar inte ha i något konserveringsmedel utan fryser in saften när den har kallnat istället.

Och så här brukar jag göra:
 • Plocka bär av valfri sort. Räkna med att två liter bär väger ungefär ett kilo. 
 • Sedan behöver du inte rensa bären, men ev. skölja av dem. 
 • Väg upp bären och häll dem i en stor kastrull. Ha också i 4 dl vatten (6 dl ifall det är svarta vinbär, annars gelear sig saften lätt).
 • Koka bären i ungefär 15 min.
 • Häll i allt i en silduk och låt det rinna av i en bunke i ungefär 20-30 min (har du ingen silduk kan man ta en torkhandduk i ett durkslag istället). Försök inte skynda på processen genom att trycka på bären. Då blir saften grumlig och silduken korkar igen. 
 • Sen mäter du upp hur mycket avrunnen saft det blev. Räkna med 6 dl socker per liter avrunnen saft.
 • Diska ur kastrullen och häll tillbaka den avrunna saften. Ha i socker och låt allt koka upp. 
 • Skumma av (ta alltså bort det vita skummet som blir när saften kokar) och häll upp på rena och varma flaskor.
 • Klart!