29 april 2014

Byt till eko

Igår kunde man läsa i SvD om en rapport från Naturskyddsföreningen som visade på att 9 av 10 vanliga frukter innehåller rester av bekämpningsmedel. 9 av 10. Det är ingen exotisk frukt utan sådant som vi äter varje dag som äpplen, citrusfrukter, päron, banan. Värstingen i sammanhanget är som bekant vindruvan.
I dessa lägen är det lätt att ta till argumentet att det är så små mängder så det kan ju inte vara någon fara. Visst, det är i små mängder i varje enskild frukt men vad händer när vi mixar alla kemikalier med varandra? En enda stor härlig kemikaliesmoothie. Någon som vet? Nej. Vad man vet är att många av ämnena är cancerogena och hormonstörande på alla möjliga sätt. Sen kan man ju själv räkna ut vad som händer i kroppen när det lagras i oss. Eller i våra barn.

I ekologisk frukt och grönsaker är inte kemikaliska bekämpningsmedel tillåtna. Där är det alltså, inte helt otippat, ytterst sällsynt med rester av kemikaliska bekämpningsmedel. Jag önskar och hoppas att vi kommer att kunna vända den här sjuka trenden snart. Tills dess får man göra det lilla man kan, som att försöka köpa med eko-frukt till exempel.

Efter att vi hämtat på förskolan igår hjälpte barnen till att omskola våra tomater. Det är viktigt för mig att vi gör sådana saker tillsammans, så att de förstår sambandet. Förhoppningsvis lär de sig också uppskatta hur en solmogen obesprutad tomat smakar. Att den smaken är värd all möda i världen.


Se så - väx nu lilla tomat och bli stor och fin.







27 april 2014

Nya handtag till garderoberna - DIY

Sitter du med ett gäng träkulor hemma som du inte vet vad du ska göra med? Och vill du dessutom förnya dina handtag till garderoben eller någon byrå snabbt som tusan? Skruva bort de gamla handtagen. Dra igenom ett buntband genom skruvhålen och trä sedan på önskat antal kulor. Fäst buntbandet på insidan med ett annat buntband. Klart!  

Jag gjorde de här handtagen till Storasysters rum för ett tag sen och de gamla fula garderobsdörrarna blev genast lite roligare. Vill du se fler liknande handtag hittar du det här och här.







23 april 2014

Påsk i Funäsdalen

Vi är nyss hemkomna från fjällsemestern i Funäsdalen. Att få komma upp hit på vårvintern, ta på sig skidorna och ge sig ut på fjället...det är lycka.









13 april 2014

Minimaränger

Ni vet när man råkar lova sin dotter att hon ska få maränger på glasstårtan, gärna i miniformat (precis som på bilden som ni hittade tillsammans i en tidning för ett tag sen). Sedan påminner dottern dig om det, så där två timmar innan kalaset börjar. Vad gör man då? Jo googlar snabbt upp ett recept, förslagsvis det här från Made by Mary och sätter igång. Det blir många små maränger av det här receptet och de som inte går åt är ju perfekta att spara inför vårens glassätande.

Idag har vi haft Storasysters kompiskalas så nu är vi färdiga med alla kalas för den här gången. Nu blir det soffan, kaffe och en maräng. Önskar er alla en skön söndagskväll!







11 april 2014

Rösta 25 maj

Den 25 maj är det dags för val till EU-parlamentet. Är du som jag intresserad av miljöfrågor har Naturskyddsföreningen sammanställt en lista över svenska EU-politikers miljöengagemang. Kolla in den!

Sen till det viktigaste - se till att utnyttja din röst den 25 maj!



9 april 2014

Baka kaka i långpanna

Att baka i långpanna är väldigt smidigt. Det blir mycket och det blir ofta saftigt. De här hallonrutorna hittade jag hos Hembakat och de var verkligen hur goda som helst!

Det här behöver du:
  • 5 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 250 g smör, smält
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl naturell yoghurt
  • ca 100 g hallon, färska eller frysta


Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
3. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan).
4. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
5. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm.
6. Strö hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite. Strö över smuldegen från den lilla bunken.
7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv.






7 april 2014

En riktig kalasvecka!

Barnkalas är något av det roligaste som finns! Det är dessutom väldigt kul att förbereda dem och jag får äntligen använda alla de där kalasdetaljerna som jag aldrig kan låta bli att köpa. Vimplar, ballonger, färgglada tårtor...ja, stilrent och enkelt är väl inte min melodi när det gäller barnkalas direkt.

Men nu är kalasandet slut för den här gången och vi pustar ut i soffan. Ända tills imorgon, då fyller min pappa år och på onsdag två av mina äldsta vänner. Dessutom fyller min kusin och ett kusinbarn år just idag och på torsdag en annan kusin. Så grattis: Hilda, Niklas, Gustaf, pappa, Cecilia, Lisa och Jonas!
  

Innan anstormningen av alla kusiner


Glass i stora lass när Storasyster fyller år. 


Storasysters favoritkakor - Singoalla - blir mycket roligare att servera på en pinne!


Djurgirlang från leilasgeneralstore

1 april 2014

Inbjudningskort till barnkalaset

Det är väldigt mycket roligt som kommer på köpet med små barn. Som att fixa inför barnkalas till exempel. Med en glasstokig tjej hemma och inspirerad av @kreativakarin på Instagram så var det inte svårt att välja hur inbjudningskorten skulle se ut. Glassiga förstås!

Så här gör du:

  1. Skriv ihop inbjudan och skriv ut den i lagom storlek
  2. Klipp ut en glass i färgat, lite tjockare, papper (dubbelvikt) 
  3. Mät hur stor "glassen" kan vara för att passa i kuvertet och tejpa fast glasspinnen
  4. Klistra in själva inbjudan 
  5. Klipp ut ett litet bitmärke i toppen
  6. Klart att skicka iväg till kalassugna barn!