30 mars 2014

Att anmäla sig till tjejmilen

Nej, det här kommer inte att förvandlas till en träningsblogg om någon nu skulle vara orolig. Men igår tackade jag visst ja till att springa tjejmilen. Och idag var jag ute och sprang. Kan säga att jag är väldigt glad över att det är långt kvar till 6:e september, närmare bestämt 160 dagar. 

Den här veckan inleddes på bästa sätt med födelsedagskalas för min man. Han hade gjort en galet god cheesecake och bakat mumsiga bullar. Perfekt fika att komma hem till efter en dag på jobbet och hej vad gott det var! Veckan har också bestått av galamiddag på Berns, konferens, migrän och middag hos fina vänner. Så den här löpturen ikväll var nog mer än välbehövlig och med all sannolikhet inte en engångsföreteelse. 
Receptet är från Linda Lomelinos tårtbok och du hittar det här
Hemma hos oss byttes däremot mangon ut mot hallon. 

Nu borde man ju vara sådär söndagstrött men klockan är ju egentligen bara strax 22, eller är det vintertid som är den "riktiga" tiden? Strunt samma, det var ljust länge ikväll och det var hur härligt som helst. Hoppas du får en fin start på veckan!
   

24 mars 2014

Att få vara några dagar i Paris...

...så här på vårkanten, när kastanjerna är på väg att slå ut och magnolian blommar i varje skyddad vrå, unnar jag varenda en. För att fira att våren är på väg eller för att fira kärleken eller av ingen särskild anledning alls. Vi åkte för att fira att det var fem år sedan vi sa ja till varandra på en fjällsluttning i Saltoluokta. Det var mitt första besök i Paris men förhoppningsvis inte sista...18 mars 2014

Dags att så

I helgen fick jag ner några frön i såbrättena. Tomat, gurka och physalis blev det till att börja med. Förra året blev det vansinnigt många plantor så i år har jag sansat mig och bara satt så många frön som jag tror ryms i växthuset och så ett par extra ifall någon planta stryker med. Barnen kollade flera gånger igår ifall det hade kommit upp något. Det är svårt att förklara för en fyraåring att det tar några veckor innan det kommer synas något. Till och med jag tycker att det är lång tid.

Med tanke på deras iver för "mina" fröer kanske det är dags för barnen att få en egen liten odlingslåda där de kan få härja fritt i år. Det var något jag älskade när jag var liten, att ha några alldeles egna rader grönsaker och blommor i mamma och pappas stora land.16 mars 2014

Mormorsrutor

I fredags tog jag tag i ett av alla de där projekten som jag har liggandes på planeringsstadiet i olika lådor - att virka en liten filt av mormorsrutor. Och eftersom vi tyvärr har varit rätt krassliga i helgen, med olika typer av förkylningar, så har den här lugna aktiviteten passat utmärkt. Men jag upptäckte att det här med att virka mormorsrutor är lite som att läsa en väldigt bra bok, en vill liksom inte sluta. Så jag har stått i hallen och virkat, legat i sängen och virkat, suttit bredvid barnen när de badat i badbaljan och virkat. Ja, det är fantastiskt roligt det här! Jag har följt beskrivningen från boken Galen i garn men det finns ju massor med beskrivningar på nätet. Som den här hos Mormorsglamour till exempel. 

Nu är det virkning och kopiösa mängder hett te som gäller för mig och min hals resten av kvällen. Vill du ha mer pysselinspiration hittar du det här på bloggutmaningen "I mina händer".

Instagram: @rungeform11 mars 2014

Ny vårmössa

För ett tag sen rensade jag garderoben på de här tröjorna men ville ändå inte göra mig av med dem, de förtjänade ett roligare öde. Och för någon dag sen när jag kikade in hos Kolossalt pyssligt så kom jag på vad jag skulle göra. En ugglemössa till Storasyster. Så ikväll fick en av dem nytt liv och jag hoppas att hon kommer bli nöjd imorgon (och att den passar förstås...)

6 mars 2014

Babushkadockor och krympplast

Det hela började med att jag inte hittade min nyckel när vi kom hem efter dagis. Och eftersom det här inte var första gången som jag blev tvungen att vända ut och in på väskan för att hitta den, beslöt jag mig för att göra mig en ny nyckelring. Jag tänker att det liksom borde vara lättare att hitta än bara en ensam nyckel i en stor väska. Det blev en med babushkadockor i krympplast. När jag ändå höll på blev det ett hänge till halskedjan också.

Så här gjorde jag:

  1. Rita först en mall som du sedan kopierar över på krympplasten. Här använde jag ett transparent, matt, papper. Jag använde permanent svart penna till konturerna och fyllde i med vanlig färgpenna. 
  2. Värm ugnen till 160 grader
  3. Klipp ut det du vill krympa, gör ett ev. hål med håltång och lägg på bakplåtspapper på en plåt.  
  4. Låt plasten vara inne i ugnen tills den knölat ihop sig och slätat ut sig igen. 
  5. Ta ut plåten och ställ ev. en kastrull över krympplasten för att få den extra platt. 
Fler inlägg om krympplast hittar du här.

Instagram: @rungeform4 mars 2014

Pappersrosetter och paketinslagning

Igår fyllde min svärmor år och på lördag är det kalas. Och för en gångs skull så tänkte jag vara ute i god tid. När det kommer till att slå in paketet alltså. Hoppas på att i och med detta ha eliminerat risken att stå och svära över trasslig tejp fem minuter efter att vi skulle ha varit på plats.

Det blir grönt och rosa tema. En finfin beskrivning och nedladdningsbar mall till rosetten hittar du här och pappret är en tvåfärgad variant från TGR.

Instagram: @rungeform2 mars 2014

I mina händer - vimplar

Har ägnat helgen åt städning och allmänt hemmafixande. Vi skrev en lång lista i fredags och nästa allt har bockats av, förutom att städa kontoret. Det blev liksom inte av. Och lika bra det för alla saker på golvet, överfulla byrålådor och högarna med bra-att-ha-papper kommer att snällt finnas kvar imorgon också. Men i veckan har jag ägnat mig åt lite vimplar och napphållare (just napphållarna finns att köpa här om man skulle vara intresserad). Vimplarna ska få pryda en barnvagn när de är klara.

Det här får bli mitt bidrag till bloggutmaningen "I mina händer". Vill du se fler bidrag hittar du det här.


1 mars 2014

Skärp dig

Ja, jag vet att det är lite pappa-skämt-varning på den där rubriken. Men jag kunde inte låta bli. Vi har nämligen ägnat oss åt att göra armband av två gamla skärp som inte används längre. Vi tog läderbitar från det ena och skruvnitar (chicagoskruv) från det andra.
Först klippte vi av lagom långa bitar av skärpet. Sen tog vi en håltång och gjorde ett hål i varje ände. Därefter skruvade vi i nitarna och gjorde ett något större hål i de andra ändarna.
Mannen har haft sitt solo medan jag har mixat mitt med några andra läderarmband. Jag gillar det där lite rustika som det blir med läderarmband.

Hur skärpet såg ut innan kan ni se här.

Nu ska jag glo lite på "Pluras kök Sicilien" och försöka att inte somna i soffan innan 22:00. Vad gör ni ikväll?