27 februari 2014

Glad, glad, glad!

I förra veckan var Länstidningen här och gjorde ett reportage om vårt hem och om bloggen. Så fantastiskt roligt! Jag var hemma med barnen och de var väldigt spända på att "de där från Posten" skulle komma...Sen när LT väl var här var de givetvis ganska blyga ändå, men Storasyster tinade upp efter ett tag och ville gärna vara med på bild. Det blev ett fint reportage och många fina bilder. Och igår när papperstidningen kom tyckte de (för att inte tala om mig och mannen) att det var väldigt spännande att titta i den.

Vill du läsa hittar du det här.








25 februari 2014

Att koka karameller

I höstas kom jag på att det här med att koka karameller verkar ju rätt skoj. Och borde inte vara allt för svårt. Efter att ha testat ett antal gånger så kan jag konstatera att det är varmt (väldigt varmt), lite pillrigt och det har varit svårt att hitta riktigt bra recept. Men jag har testat ett som jag verkligen gillar, och är du ett stort fan av knäcksmak så kan jag varmt rekommendera det här receptet. 

Du behöver:
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • olja
Så här gör du:
Olja en marmorskiva, bakplåt eller teflonväv. Olja dessutom in 2 metallstekspadar (jag har använt mig av två degskrapor i metall) och en sax. 
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt koka på hög värme till 150 grader. Häll karamellen över marmorskivan och låt svalna något. Ta de oljade stekspadarna och och vik in massans kanter mot mitten. Fortsätt tills massan har kallnat så pass mycket att du kan ta upp den med händerna. Ta upp den och och dra ut till en lång korv. Vik ihop, snurra och dra ut igen. Fortsätt så tills massan ljusnar något och har stelnat lite men fortfarande är glansig. Dra ut till en lång sträng och klipp av små bitar. 

Det blir ca 50 karameller. Vill du inte att alla bitar ska klumpas ihop till en enda stor jättekaramell är det en bra idé att rulla dem i lite potatismjöl eller florsocker och att förvara dem i en burk med tättslutande lock. 




Med en burk, lite snöre, en etikett och tygtejp så är gå-bort-presenten redo!
  

24 februari 2014

Saltå Kvarns fruktbröd

Ett av mina absoluta favoritbröd är Saltå Kvarns fruktbröd. Så nu i förra veckan när de la ut ett recept på fruktbrödet på sin blogg blev jag ju bara tvungen att testa. Men som vanligt när jag ska baka blev det inte precis som i receptet. I det här fallet var mina torkade fikon uppätna så jag bytte ut det mot dadlar. Därför blev det inte precis likadant, men väl gott ändå. Framför allt helt nybakat, med ett litet för tjockt lager bregott och en stor kopp te.






21 februari 2014

Trolldeg kan man inte säga

...hemma hos oss, för då finns det två barn som börjar äta på degen. Så det får helt enkelt kallas trollera. Vi gjorde en sats idag och det känns ju helt klart bättre att dega med den än de köpta varianterna. Nu har vi ett gäng figurer på torkning som vi ska måla imorgon.

Trolldeg:

  • 1 dl salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 msk olja
Rör ihop degen och sen är det bara att sätta igång! 




20 februari 2014

Att koka sylt

Det här med att koka sylt kan ju låta både krångligt och tidskrävande. Men nej. Så är det inte. Har du bara bär och syltsocker hemma så får du en burk sylt på 12 minuter. Så här gör du:

  1. Ta två delar bär och en del syltsocker.
  2. Lägg bär och syltsocker i en kastrull och låt koka upp 
  3. Låt koka i ca 7-10 min och ev. skumma av.
  4. Häll upp i en väl rengjord och varm burk. 
Jag har vant mig att alltid ha lite syltsocker hemma och bär finns det oftast i frysen. Och dessutom känns blodpuddingen eller ugnspannkakan något roligare när man vet att man har gjort sylten själv. 



16 februari 2014

Ska storasyster så ska lillasyster

Ja nu börjar de ta form. Lillasysters egna tofflor. Har man lovat så har man och det är fortfarande kallt och ruggigt ute ett tag till och då sitter ju aldrig ett par tofflor fel. Framför allt inte ett par likadana som Storasyster har. Och chockrosa. Nu återstår bara att sy ihop dem och så lite piff.

Det här är mitt bidrag till veckans bloggutmaning "I mina händer".

Instagram: @rungeform



Tänk att en gammal tröja kunde vara bra till så mycket..?!

13 februari 2014

Alla hjärtans dag

Vet du inte vad du ska ge din käresta, dina barn, svärmor eller kanske den där fantastiska läraren på Alla hjärtans dag imorgon? Ja, nu behöver man ju inte ge någonting alls på en sådan här fabricerad dag, men om du ändå vill göra det kan jag tipsa om det som  mötte mig idag när jag kom hem. Ett gäng söta nöt- och dadelbollar. Ett något nyttigare alternativ till chokladbollar (ursprungsreceptet är ett rawfoodrecept) men otroligt nog fantastiskt goda. Förpacka allt i ett fint paket så har du en perfekt liten present!

Det här behöver du:
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 12 färska dadlar
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kokos
  • En dänk kaffe

Så här gör du:
  • Mixa nötterna fint i en mixer/matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop till en jämn smet. Gör små bollar och rulla dem i kokos eller kakao. Förvara i kylen. 

Lycka till och glad alla hjärtans dag!




Instagram: @rungeform


10 februari 2014

Pippi på fåglar

Pinterest är en farlig plats. Hipp happ så har timmarna försvunnit och man sitter alldeles frustrerad över allt man vill göra och så lite tid som finns. Ett moment 22 helt klart. En sån kväll för några månader sen hittade jag en ypperligt förklaring på hur man kan måla fina fåglar och annat kul. Nu i helgen när barnen satt och donade med vattenfärgerna gjorde jag ett försök. Och jag är fast! Enklare sätt att få fram egensinniga och knasiga fåglar finns inte.

Först målar du oregelbundna cirklar på ett papper (jag har målat med akvarell):




När det har torkat fyller du i konturerna med en penna (jag har använt en vattenfast svart penna):


Sen har du dig en liten samling fåglar! Och om man är som mig, som älskar fåglar, så är det svårt att sluta måla dessa...


Lycka till!

Instagram: @rungeform


9 februari 2014

Våffelsöndag och norrländsk afton

Söndagar har bubblat upp och blivit en riktig favoritdag efter att i åratal bara ha varit förknippad med jobbångest. Den här söndagen var helt oplanerad men slutade med både våffelgäster i form av systeryster med barn och middagsgäster i form av svärföräldrarna. I veckan kom nämligen mannen hem med ett efterlängtat paket - vår Muurikka. Och självklart passade denna regniga och gråa söndagseftermiddag perfekt för att inviga den. Svärföräldrarna tog med sig renkött och det blev norrländskt, eller snarare samiskt, tema med suovas och gáhkko (tunnbröd/glödkaka). Jag är så glad för att min man har släktingar som har introducerat mig till allt det här goda!

Det finns många olika recept på det här brödet, men så här har vi lärt oss göra det om ni vill testa:

  • 1 pkt torrjäst
  • 1/2 påse vetemjöl
  • 7 dl fingervarmt vatten
  • lite salt
  • lite sirap
  • lite bakpulver
Rör ihop degen och låt jäsa ca 20 min. Kavla ut runda kakor och nagga dem. Grädda  i gjutjärnspanna. 
Som ni ser är det inte ett vansinnigt tydligt recept, man får köra lite på känsla så där. 






Det här får bli mitt bidrag till bloggutmaningen "i mina händer" denna söndag. Nu ska jag slänga mig i soffan och bara slöa resten av kvällen.



3 februari 2014

Veckans fynd #1

Jag har börjat följa Netto på Instagram. Och igår fick jag se bilder på fina hyllor som skulle säljas under vecka 6. Så i morse tog jag lite tid från min lunch och stack iväg till Netto för första gången någonsin. Och ja, de levererade. När jag kom dit fanns det åtta hyllor kvar så jag gjorde det enda rätta och köpte fyra stycken. Enligt tjejen i butiken hade det blivit en väldig åtgång på vissa varor sedan de fått många följare på Insta. Som en i kommunikationsbranschen kan jag bara konstatera att de verkar ha fångat en ny målgrupp. Hatten av för det!


Är löjligt förtjust i hyllorna. Tills jag hittar den ultimata platsen får de stå på farmors gamla byrå och förgylla matrummet. 
Förövrigt - galet vad trista bilder det blir i det här vintermörkret! Mer ljus nu tack. 

2 februari 2014

Semlor och betong

Söndagskväll igen. Vart tar dagarna vägen? Jag är ledig på fredagar med barnen och har alltså en väldigt lång helg, ändå tar den alltid slut så fort. Det är litet av ett mysterium.

Ett annat mysterium är hur smakkombinationen Nutella och blåbär inte har provats i det här huset tidigare. Men nu har den det. Mannen kom nämligen på den briljanta idén att göra semlor med blåbärsgrädde och Nutella istället för mandelmassa. Så gott! Tyvärr hann vi äta upp dem innan de hann fotas, men jag tror ni kan föreställa er...

Vi har hunnit pyssla en del i helgen också. Jag tror att nästan hela Storasysters förråd av pärlor har tagit slut. Och kvar, när alla pärlor trätts upp på band, var små stjärnformade askar som var perfekta att gjuta i. Jag tänker mig att det kommer bli väldigt fint med en hel drös av sådana här små betongstjärnor på matbordet.

Det här får bli min söndagsbild och mitt bidrag till bloggutmaningen "I mina händer". Vill du se fler söndagsbilder hittar du det här. Och vill du se fler bilder från bloggutmaningen kan du kika in här.