9 oktober 2014

Världens godaste kladdkaka - nästan i alla fall...

Igår hade jag dragit ihop till ett klädparty hemma hos mig. Det var visning av House of Lolas höstkollektion och go´fika som stod på schemat.
Till fikat bjöd jag bland annat på en kladdkaka. Min tanke var att göra en vanlig kaka men med ett täcke av något slag. Därför slog jag ihop två recept som jag tyckte lät gott - fudge och kladdkaka. Och det blev så jäkla gott! Receptet på kladdkakan hittade jag hos Sabina och hennes Sweet and Simple (för övrigt en blogg värd att kolla på ofta) och receptet på fudgen hittade jag hos Matskafferiet.

Det här behöver du till kladdkakan:
 • 100 g smör
 • 1 dl olivolja
 • 1 dl kakao
 • 1 1/2 dl mjöl
 • en nypa salt
 • 2 ägg
 • 2,5 dl socker
 • 2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret och ha i olivoljan när smöret svalnat något. Vispa upp ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. (mjöl, kakao, salt). Vänd ner i äggsmeten, i med  och rör om väl.
Smöra och bröa en form. Sen häll i smeten. Grädda kakan tills den fått önskad konsistens (jag gräddade min i 25 min). Låt kakan svalna.

Det här behöver du till fudgen: 
 • 1.5 dl vispgrädde
 • 1,5 dl strösocker
 • 3 msk sirap
 • 100 gram mörk choklad
 • 80 gram smör
När kakan svalnat blandar du ihop socker, sirap, grädde och chokladen i en kastrull. Värm blandningen och låt koka ihop i cirka 5 minuter och rör hela tiden tills det tjocknar.
Rör sedan ner smöret och ta bort från plattan.
Häll blandningen över kladdkakan som fortfarande ska vara i sin form och låt sen svalna i kylen så att det stelnar.

När det är dags att äta strör du över lite flingsalt och serverar med grädde! Jag stoppade ner några chokladöverdragna hasselnötter innan fudgen hade stelnat också. Det gjorde inte kakan sämre direkt. 

       1 kommentar: