27 oktober 2014

Pysseltips till höstlovet - DIY wallpaper paste

Igår satt jag och barnen och myste vid pysselbordet. Det var en riktig toppendag, en sån där skön hemmasöndag med massor av kvalitetstid. Nej. Så var det verkligen inte. Det var nog så långt man kan komma ifrån harmoni och myzzz. Det var snarare en härlig blandning av trotsig och lynnig 4-åring, lika trotsig 2,5-åring, sjuk man/pappa och så jag då. Med noll tålamod och hyfsat less på klibbigt ris under strumporna och att agera fredsmäklare. I ren desperation satte jag barnen vid köksbordet och drog fram pysselgrejerna.

Vi gjorde det enda rätta och kladdade med det kladdigaste som finns - eget tapetklister. Vi började med att göra tapetklistret. Det gör du så här:

  • 4 dl vatten
  • 1/2 dl socker
  • 1 1/2 msk potatismjöl
Blanda ut potatismjölet med hälften av vattnet så att det inte är några klumpar. Sedan kokar du upp resten av vattnet och sockret i en kastrull. Tag av kastrullen från plattan och häll i blandningen med potatismjöl och vatten. Rör hela tiden. Låt allt hettas upp igen, men låt den inte börja koka. Sen behöver du bara låta det kallna och vips har du giftfritt och fungerande tapetklister.

Sedan klädde vi två små skålar med plastfolie och la dem upp och ner. Därefter började vi stansa ut papperscirklar (det går naturligtvis lika bra att klippa/riva pappret i den storlek du vill ha) i färgat papper. Nu börjar det riktigt roliga - doppa pappret i klistret och lägga det på den uppochnedvända skålen. När allt är täckt är det bara att ställa och torka och sedan har ni små skålar.


Torka, torka...


Sen blir det små skålar. Har man lite tålamod kan man med fördel ha några fler lager papper på sin skål. Då blir det mycket stabilare. Men mina barns tålamod räckte inte till mer än ett lager papper. 


När barnen donat klart stoppade jag ner lite garn i klistret och virade upp på en ballong. 


...och så här blev det när det torkat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar