3 augusti 2014

Saft av vinbär

Att göra egen saft är verkligen inte svårt, det tar bara lite tid. Framför allt att plocka bären. Men när det väl är gjort går själva saftkoket på max en timme. I förrgår var det lite mulet (i flera timmar faktiskt) så då passade jag på att koka lite saft. Det blev en omgång röda vinbär och en omgång svarta.

Jag brukar inte ha i något konserveringsmedel utan fryser in saften när den har kallnat istället.

Och så här brukar jag göra:
  • Plocka bär av valfri sort. Räkna med att två liter bär väger ungefär ett kilo. 
  • Sedan behöver du inte rensa bären, men ev. skölja av dem. 
  • Väg upp bären och häll dem i en stor kastrull. Ha också i 4 dl vatten (6 dl ifall det är svarta vinbär, annars gelear sig saften lätt).
  • Koka bären i ungefär 15 min.
  • Häll i allt i en silduk och låt det rinna av i en bunke i ungefär 20-30 min (har du ingen silduk kan man ta en torkhandduk i ett durkslag istället). Försök inte skynda på processen genom att trycka på bären. Då blir saften grumlig och silduken korkar igen. 
  • Sen mäter du upp hur mycket avrunnen saft det blev. Räkna med 6 dl socker per liter avrunnen saft.
  • Diska ur kastrullen och häll tillbaka den avrunna saften. Ha i socker och låt allt koka upp. 
  • Skumma av (ta alltså bort det vita skummet som blir när saften kokar) och häll upp på rena och varma flaskor.
  • Klart!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar