29 april 2014

Byt till eko

Igår kunde man läsa i SvD om en rapport från Naturskyddsföreningen som visade på att 9 av 10 vanliga frukter innehåller rester av bekämpningsmedel. 9 av 10. Det är ingen exotisk frukt utan sådant som vi äter varje dag som äpplen, citrusfrukter, päron, banan. Värstingen i sammanhanget är som bekant vindruvan.
I dessa lägen är det lätt att ta till argumentet att det är så små mängder så det kan ju inte vara någon fara. Visst, det är i små mängder i varje enskild frukt men vad händer när vi mixar alla kemikalier med varandra? En enda stor härlig kemikaliesmoothie. Någon som vet? Nej. Vad man vet är att många av ämnena är cancerogena och hormonstörande på alla möjliga sätt. Sen kan man ju själv räkna ut vad som händer i kroppen när det lagras i oss. Eller i våra barn.

I ekologisk frukt och grönsaker är inte kemikaliska bekämpningsmedel tillåtna. Där är det alltså, inte helt otippat, ytterst sällsynt med rester av kemikaliska bekämpningsmedel. Jag önskar och hoppas att vi kommer att kunna vända den här sjuka trenden snart. Tills dess får man göra det lilla man kan, som att försöka köpa med eko-frukt till exempel.

Efter att vi hämtat på förskolan igår hjälpte barnen till att omskola våra tomater. Det är viktigt för mig att vi gör sådana saker tillsammans, så att de förstår sambandet. Förhoppningsvis lär de sig också uppskatta hur en solmogen obesprutad tomat smakar. Att den smaken är värd all möda i världen.


Se så - väx nu lilla tomat och bli stor och fin.4 kommentarer:

 1. Usch, jag blir så trött på de där kemikalierna. Köper alltid ekologiska vindruvor nu för tiden och även bananer. Hoppas vi får egna äpplen på vårt träd i år.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, man blir väldigt trött på det. Hoppas också på mycket egen frukt i år och det kan nog bara bli bättre än förra året, då fick vi ett endaste äpple ;-)

   Radera
 2. just sådana där saker är viktigt att göra tillsammans, kvalitetstid att få prata om hur allt fungerar och hänger ihop.
  Och du, vilka fina handtag du gjorde i förra inlägget, jag har en garderob som bara väntar på handtag, kanske ska fundera på nåt sådan...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad roligt att du gillade dem!

   Radera