9 februari 2014

Våffelsöndag och norrländsk afton

Söndagar har bubblat upp och blivit en riktig favoritdag efter att i åratal bara ha varit förknippad med jobbångest. Den här söndagen var helt oplanerad men slutade med både våffelgäster i form av systeryster med barn och middagsgäster i form av svärföräldrarna. I veckan kom nämligen mannen hem med ett efterlängtat paket - vår Muurikka. Och självklart passade denna regniga och gråa söndagseftermiddag perfekt för att inviga den. Svärföräldrarna tog med sig renkött och det blev norrländskt, eller snarare samiskt, tema med suovas och gáhkko (tunnbröd/glödkaka). Jag är så glad för att min man har släktingar som har introducerat mig till allt det här goda!

Det finns många olika recept på det här brödet, men så här har vi lärt oss göra det om ni vill testa:

  • 1 pkt torrjäst
  • 1/2 påse vetemjöl
  • 7 dl fingervarmt vatten
  • lite salt
  • lite sirap
  • lite bakpulver
Rör ihop degen och låt jäsa ca 20 min. Kavla ut runda kakor och nagga dem. Grädda  i gjutjärnspanna. 
Som ni ser är det inte ett vansinnigt tydligt recept, man får köra lite på känsla så där. 


Det här får bli mitt bidrag till bloggutmaningen "i mina händer" denna söndag. Nu ska jag slänga mig i soffan och bara slöa resten av kvällen.1 kommentar:

  1. Härligt! Tack för recept! Jag har också ätit gahkku och det är verkligen goda när de är nybakta. Måste vara fantastiskt gott att äta ute. Kul att ni för vidare samisk kultur!

    SvaraRadera