25 februari 2014

Att koka karameller

I höstas kom jag på att det här med att koka karameller verkar ju rätt skoj. Och borde inte vara allt för svårt. Efter att ha testat ett antal gånger så kan jag konstatera att det är varmt (väldigt varmt), lite pillrigt och det har varit svårt att hitta riktigt bra recept. Men jag har testat ett som jag verkligen gillar, och är du ett stort fan av knäcksmak så kan jag varmt rekommendera det här receptet. 

Du behöver:
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • olja
Så här gör du:
Olja en marmorskiva, bakplåt eller teflonväv. Olja dessutom in 2 metallstekspadar (jag har använt mig av två degskrapor i metall) och en sax. 
Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt koka på hög värme till 150 grader. Häll karamellen över marmorskivan och låt svalna något. Ta de oljade stekspadarna och och vik in massans kanter mot mitten. Fortsätt tills massan har kallnat så pass mycket att du kan ta upp den med händerna. Ta upp den och och dra ut till en lång korv. Vik ihop, snurra och dra ut igen. Fortsätt så tills massan ljusnar något och har stelnat lite men fortfarande är glansig. Dra ut till en lång sträng och klipp av små bitar. 

Det blir ca 50 karameller. Vill du inte att alla bitar ska klumpas ihop till en enda stor jättekaramell är det en bra idé att rulla dem i lite potatismjöl eller florsocker och att förvara dem i en burk med tättslutande lock. 
Med en burk, lite snöre, en etikett och tygtejp så är gå-bort-presenten redo!
  

2 kommentarer:

  1. Mmmmm så gott o vilken perfekt gå bort present. Kramisar Tina

    SvaraRadera