31 december 2013

Gott Nytt År

Nu är vi inne på årets sista dygn och snart är 2014 här. Jag gillar nyårsafton. Det som ska komma känns spännande och fyllt av oskrivna blad. Lite som första dagen i skolan efter sommarlovet.

Gott Nytt År till alla er!
28 december 2013

Slöa mellandagar

Så var julen över för den här gången. Eller nja, inte riktigt. Idag blir det "lilla" julafton med min mans familj. Då går vi all-in igen och kör en traditionell julafton med alla tillbehör, förutom Kalle Anka och jultomte. Storasyster var inte helt med på det här att jultomten inte skulle komma med klapparna, men hon köpte till slut att han hade semester efter allt jobb den 24:e...
Mellandagarna tycker jag är några av årets skönaste dagar. Man får ligga i soffan och käka praliner och glo på gamla filmer. Eller bara glida runt i pyjamas tills det är dags för middagen (som man inte behöver bekymra sig om för kylen är oftast full av olika rester). Älskart. 

Precis innan jul så knåpade jag ihop några fler berlocker och ett mustaschhalsband av krympplast som en del av "Årets kreativa utmaning". Jag har tänkt att göra mig ett eget mustaschhalsband men det har inte blivit av, kanske får det bli morgondagens utmaning - att släppa chokladasken och göra något kreativt? 


Ugglan är från ett presentpapper från Lagerhaus.

22 december 2013

Isak & Berg i Mölndal

Vi gjorde en blixtvisit i Göteborg i helgen. Innan vi åkte hem igen passade vi på att äta lunch på Isak & Berg i Mölndal som en släkting till oss precis har öppnat. Så mysigt! Fina secondhandfyndade möbler, snyggt porslin, kreativ inredning och väldigt god mat. Jag blir så grymt imponerad av människor som vågar förverkliga sina drömmar. Att ha ett eget café, det är något jag i alla fall drömmer om.


Jullatte - gott gott gottDagens soppa


Isak och Berg


Snyggaste handfatet! Och själva bordet är gjort av en gammal rulle för elledningar. 
17 december 2013

Att måla porslin

Köpte mig en porslinspenna, nu vill jag måla på allt vitt porslin hemma. Livsfarligt.
Fyra små björnmuggar blev det till min kollega som var på min lista för "Årets kreativa utmaning". Nu har jag levererat två pyssel, bara tre kvar...


15 december 2013

Att göra en adventsstjärna

Det här blev verkligen inte det bästa av veckor. Jäklar vad mycket som ska klämmas in i december och jäklar vad sjuka vi har varit i familjen. Decemberstress och så lite olika virustyper på det. Ingen bra kombo. Men nu håller jag tummar och tår för att vi inte blir något mer sjuka innan jul och att vi får en bra vecka.

Idag har vi i alla fall varit utanför huset (!) och åkte iväg och köpte oss en julgran som ska kläs imorgon. Tidigare har jag varit väldigt noga med att den inte ska tas in före den 23 december men det har jag helt kommit över nu. Man tröttnar ju ändå på den så fort när julen är över så det är lika bra att njuta så mycket det bara går innan.

Och vi har fått upp en adventsstjärna i köket. Lite energi infann sig helt plötsligt och jag bestämde mig för att testa en idé jag haft länge men inte kommit till skott med. Jag har haft stommen till en kasserad julstjärna längst in i garderoben länge och som vanligt tänkt att den skulle få nytt liv. Men det har inte blivit av. Så idag hände det. Jag tog fram stommen och vitt lingarn och sen började jag snurra garnet varv på varv på varv. Nu lyser det fint även i köket och jag kan fylla på pysselförrådet med något nytt att återbruka.

8 december 2013

Göra dörrkrans till jul

Varje år, runt första advent, ses jag och min syster och gör dörrkransar och lite annat. Det är nog en av de mysigaste julförberedelserna som finns. Nog för att jag tycker att dörrkransar passar året om, men just till jul vill jag ha en stor välkomnande krans på dörren. I år hann vi inte med så mycket som vi brukar men varsin julkrans och några advensthyacinter fick vi ihop.

Nu är en späckad helg snart över. För er som har barn och bor i Södertäljetrakten kan jag varmt rekommendera Oktoberteaterns uppsättning av "Fem myror är fler än fyra elefanter". Jag var där med Storasyster och hennes kusiner i lördags och jag tror att vi alla uppskattade den lika mycket.

Önskar er den bästa av veckor!


Halmstomme, små buketter av gran- ädelgran och lingonris, sätt tätt och linda med bindtråd runt. Dekorera med band, kottar, äpplen, rödlök, taklök, järnek...ja, vad du vill. I år kör jag med små lackröda äpplen och rött enkelt band. Syster har guldpärlor och vinrött band. 


Vi tog av ytterkrukorna och satte vaxat papper och ett jutesnöre om hyacinterna. Håller jättebra eftersom du ändå inte behöver vattna dem något. Och sen när hyacinten är överblommad är det bara att knyta upp och sätta dit en ny.


"Hyacintbollen" uppe till höger gör du genom att ta av ytterkrukan och linda mossa runt roten. Det syns inte så bra på bilden men jag har använt mig av silverfärgad ståltråd för att fästa mossan. Glittrar vackert i ljusskenet. Det bästa är om du har en ganska tät korthårig mossa (och inte så spretig som den jag fick tag i). Sen dekorerar du med vad du vill eller låter bli helt.  


2 december 2013

Mormors havrekex

Någon sa för ett tag sen att doftminnet är vårt starkaste minne. Jag vet inte om det stämmer men jag är beredd att hålla med. Som i helgen när vi bakade havrekex och jag kastas tillbaka till sjuårsåldern i mina föräldrars kök. Det är ett tag innan jul och mamma bakar mormors havrekex. Det är varmt och luktar sött i köket och jag smygäter nybakta kex på köksgolvet. Sen följer en hel kavalkad av minnesbilder som bara finns där för att jag känner den här doften. Och mycket är så just runt jul och många av minnena är förknippade med dofter från mat och bakning och kvinnorna i min släkt. Starka, varma och självständiga kvinnor som varit och är förebilder i mycket, bland annat när det kommer till matlagning och bakning. Så varje jul, när jag bakar de här kexen, får jag uppleva all den där värmen igen. Det är lite magi.1 december 2013

Glad första advent - återanvända glasspinnar

Jag har sparat på mig glasspinnar under hösten för jag har tänkt att "det där kan man göra nåt kul av". Och nu har tre små glasspinnetomtar flyttat in hos oss.

Jag önskar er en skön söndag och en fin första advent!