31 juli 2013

Måla om stolar

Ett av semesterns projekt - att bli klar med Storasysters rum - börjar bli klart. Nu är de ommålade stolarna på plats. De var väldigt slitna så jag fick slipa av nästan all färg innan de fick ny vit färg överallt, utom på själva sitsen. Där blev det blått, gult, rosa och grått. Sen sprayade jag över ett par lager klarlack för att de ska klara av att slitas på ordentligt.
29 juli 2013

En dag i Mariefred

Idag har vi haft en sån där dag som jag önskar att jag skulle kunna samla ihop och lägga i en liten burk för att öppna en urtrist mörk dag i februari. Inget storartat och ändå helt perfekt. Fina vänner, förväntansfulla busiga barn, rolig utflykt, god mat, skönt väder - ja ni förstår själva. Vi tog en tur till Mariefred med det lilla ångtåget från Läggesta. Sen åt vi smarrig lunch hos Anna på Torget och strosade i stan innan det blev dags för en glass vid slottet. Därefter var det dags att tuffa tillbaka till Läggesta.

 Dessa gränder och bakgårdar. Fint.
 

 Svalorna var som galna idag
 
Vacker liten stad
 
 
 
 

Så vänder vi tåget och åker tillbaka...

27 juli 2013

Bygga lekstuga, del två

Nu är lektornet i princip klart. Det är bara lite smådetaljer kvar som inredning och piff. Vi kan så här två dagar efter att vi blev klara konstatera att det var ett bra beslut att dels bygga själva (det blev väldigt mycket billigare) och dels att ta beslutet att bygga överhuvudtaget. Barnen älskar det!
 
 
 
 

23 juli 2013

Bygga lekstuga

Ja, eller lekstuga och lekstuga. Det kanske är att ta i. Lektorn är nog mer rätt benämning med ruschkana på ena sidan och ett litet krypin under. Sedan ska det sättas ihop med vår befintliga gungställning. 
 
 
Idag när vi hade varit på byggvaruhuset tyckte Storasyster att vi "kan äta mellis efter att vi satt upp lekhuset"...njae, det tar nog lite längre tid än så... Imorgon ska vi skruva ihop stommen och börja sätta på väggar.

21 juli 2013

God sås till grillat

Finhacka basilika, oregano och lite gräslök. Blanda det med en burk crème fraiche. Pressa i en halv citron och smula i fetaost. Smaka av med salt och peppar. Klart!
 
 
Så gott till grillat!

20 juli 2013

Egen tid

Just nu njuter vi av några dygn egentid och barnen njuter av några dygn farmor-och-farfar-tid. Jag tror att alla är nöjda. Vi försöker lyxa så mycket vi kan av sånt som barnen ändå inte uppskattar. Som bigarråer och kladdkaka.
 

15 juli 2013

Arbetsamma semesterdagar

Har tillbringat några dagar i mina föräldrars sommarstuga i Hälsingland. Vi har byggt en altan och i stort sett färdigställt den nya sovstugan. Jag är mycket nöjd att jag åtminstone en dag var med och rev den gamla altanen och fick blåsor i händerna och svett som lackade i värmen, så jag liksom kan känna mig delaktig i bygget.

De andra dagarna valde jag bort byggandet och svettades istället över att hinna ha koll på sex barn tillsammans med mamma och syrran. Att hålla barnen nöjda och glada, att ingen skulle ramla från bryggan eller börja leka med målarpenslar, sågar eller hammare. Ta hand om skrubbsår, stickor, myggbett, kusinkonflikter, laga lunch, middag och otaliga mellanmål. Ta fram vattenfärger, kritor, ta bort allt igen. Bygga en koja, ta bort den, blåsa upp armpuffar och simringar som inte ska användas, läsa saga, leka kull.

Oavsett vad man hade jobbat med under dagen smakade vinet fantastiskt på kvällen och tystnaden när barnen hade somnat var magisk. Och det är väldigt skönt att veta att nästa gång vi åker upp kan vi göra det utan att ta med arbetskläderna - då ska vi ha semester, på riktigt.

 
Mycket målande blev det

 
 Och en vernissage förstås
 
 
vackert när alla teckningar vajade i vinden
 
 
Emellanåt lite stillhet...

 
...och lugn
 

14 juli 2013

Gröna systrar

Det här stället - Gröna systrar i Hudiksvall - är en fantastisk handelsträdgård. Jag måste dit minst en gång varje sommar när vi är i stugan. Trevlig personal, barnvänligt, gott fika, BRA växter, inspirerande miljöer. Har du möjlighet - åk förbi! 
 
 

8 juli 2013

Gå-bort-present

Så är flädersaften klar. Hällde upp den i en väl rengjord gammal glöggflaska, sen gjorde jag två etiketter som jag klistrade på och nu är bästa gå bort presenten klar! Nu återstår bara att hoppa i middagsklänningen och dra iväg på grillkväll.
 
 
 
 


7 juli 2013

Enkelt pyssel

Här kommer tips på ett väldigt enkelt pyssel som jag hittade idag:
1. ta fram en oanvänd disktrasa
2. rita eller skriv med textilpenna
3. låt torka enl. instruktionen på pennan (på min ska man stryka över texten i 1 min)
4. klar att använda!
 
 
 Tipset till det här hittade jag hos Plywood & Pears

Ett kastanjeträd

Ett litet, litet kastanjeträd pryder nu vår uteplats. Förhoppningsvis lyckas jag övervintra den här precis om min lönn. Tycker det är så fint med små träd i krukor!
 
Kastanjer är verkligen ett favoritträd.

En gammal kaffeburk passar perfekt att ha ett litet träd i

Hoppas jag lyckas få den att övervintra...

4 juli 2013

Mixa macarons

Min man gjorde macarons idag. Han testade Kungsörnens mix. Jag hade inte jättehöga förväntningar på smaken men jag blev glatt överraskad. De smakar riktigt bra! Och snygga blev de också. Han kan han min man.
Och nu är det dags att krypa ner i sängen och ställa klockan på 05:35 - nej jag skojade bara - det är SEMESTER från och med nu och fem veckor framöver. Tjohoo!
 
Choklad- och jordgubbsmak. Mums.

1 juli 2013

Göra ljusstake av gamla tegelstenar

Jag hittade några gamla tegelstenar bakom vårt uthus som såg ut att kunna gå att göra nåt kul av. Av en slump surfade jag in på Mormorsglamour och såg hennes inlägg om att göra en stumpljusstake av just sådana tegelstenar. Så nu har en av dem blivit av med jord, gråsuggor och spindelväv och istället fått några lager svart krukfärg på sig. I med ett gäng taklökar och när sensommaren och mörkare kvällar kommer - även gamla stearinljus.