26 april 2013

En vårdag i april

Idag har jag haft förmånen att vara föräldraledig och äta långlunch med min vän L. I virrvarret mellan skära upp korvslantar, torka upp utspillt vatten, bre en smörgås, svara på frågor från storasyster och samtidigt försöka förstå varför lillasyster gnällde så hann vi till och med prata lite jag och L. Bara en sån sak.
 
Storasyster plockade en näve blommor idag. Lite av varje följde visst med...

25 april 2013

Att göra smycken av krympplast

Att jobba med krympplast är väldigt roligt och ganska enkelt. Vad man ska tänka på är att det är pillrigt att göra små detaljer och att plasten krymper ungefär till en tredjedel av vad den var från början. Hålet där jag satte min länkring gjorde jag med ett vanligt hålslag. 
 
 
 

23 april 2013

Viktiga varor att byta till ekologiskt

Ikväll har en länk till Naturskyddsföreningen florerat på facebook. Den handlar om vilka varor som är viktigast att byta till ekologiska alternativ (om man nu inte har möjlighet att byta ut allt).

Topp 5 lyder:

"Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

Kött

När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis

Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward - en kung som borde störtas!"

Kosläpp

Jag har bokat in familjen på kosläpp här i maj. Jag hoppas på att kunna bota storasysters begynnande koskräck med lite glada skuttande kor. Håll tummarna för att det funkar...

Bild: lånad från www.arla.se

19 april 2013

Lupiner och riddarsporrar

Jag gick och inventerade trädgården idag. Julrosorna och rabarbern verkar stendöda. Även fläderbusken. Men bland annat lupiner, riddarsporrar och min självsådda lönn (som står i en urna) verkar ha klarat vintern. KOM IGEN NU VÅREN!
 
Hej där lilla lupin!

Baka eget knäckebröd

Enklaste receptet på ett fröigt och nyttigt knäckebröd kommer från svärfar. Görs såhär:
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokhett vatten
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Ha i alla torra ingredienser i en bunke. Häll i rapsoljan.
3. Värm vattnet och ha ner det i bunken. Rör ihop allt till en klistrig smet.
4. Bred ut smeten jämnt och tunt i ett bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm)
5. Ställ in plåten i mitten av ugnen i ca 5 min. Ta ut plåten och skär upp i ca 12 bitar (eller så stora bitar du nu vill ha). Sen ställer du tillbaka plåten i ytterligare 50-60 min eller tills knäckebröden känns torra och har fått en gyllenbrun färg.

Lycka till!
 
 
 

15 april 2013

Årets kreativa utmaning

Runt nyår så cirkulerade det en kreativ utmaning på Facebook. Den kunde jag ju bara inte låta bli att anta. Men så var det ju det här med att ta sig tid att göra grejerna. Jag har så svårt att slutföra saker om jag inte har en deadline av något slag. Därför blir det gärna flera projekt samtidigt som startar här hemma och jag slutför kanske hälften av dem. Fast ibland är det verkligen inte resultatet som räknas utan jag kan tycka att det är lika kul att ha testat något även om det går helt galet. Som att göra en fågelholk, det var kul men den blev ful och inga fåglar vill bo där. Eller gjuta ett fågelbad som inte håller tätt. Eller virka en liten mus. Den blev varken liten eller lik en mus.
Men nu landar i alla fall den här färgchocken (och lite annat) snart i en av mina vänners brevlåda. Hoppas hon blir nöjd och att hon ursäktar mig för att ha gjort ett till mig själv också...
 


 

14 april 2013

Söndag


En helg ensam hemma med barnen innebär inte så mycket lugn och ro men en hel del dans till Copacabanana och You. Värre kan man ju ha det. Och idag hjälptes jag och storasyster åt att plantera blommor och när lillasyster vaknade spelade vi fotboll. Nu ska jag lägga mig i soffan, dricka te och njuta av lite lugn. Skön söndagskväll till er! 
 
Vårplantering med ranunkel, plättar i luften, panséer och narcisser

11 april 2013

Titta det växer

Små små tomatplantor börjar äntligen titta upp ur sina krukor. Sen hoppas jag att gurkor, physalis, och broccoli snart gör samma sak. Komsi komsi våren och solen!
 
 
Gamla toarullar fick bli såkrukor i år.
 

10 april 2013

Mer förvaring

Vi har inte haft någon bra förvaring hemma för gamla uttjänta lampor. De har legat lite här och var och skräpat och irriterat mig. Så när jag såg ett papprör hos en kollega slog det mig att det där skulle bli en perfekt plats för våra lampor. Nu har den fått ny kostym med hjälp av tapetklister, gamla tidningar och lite övertydlig text. Det första jag gjorde efter att jag fyllt den var att välta den...Lågenergilampor vill man verkligen inte ha sönder eftersom de innehåller kvicksilver. Som tur var gick bara en sönder. Nu är det sanerat och klart och jag påminner mig själv att inte köpa just den typen av lågenergilampor igen.

8 april 2013

Mysigt café i göteborgstrakten

Har du planer på att åka mot Göteborg i sommar och vill se djupa bokskogar, bada i glittrande vatten och besöka ett mysigt café med god mat och gott fika? Då ska du åka till Grindsmossens. Släktingar till oss driver det och jag kan varmt rekomendera ett besök där!
Mer info hittar du här.

7 april 2013

3-årskalas

Nu är Storasyter 3 år och idag har vi firat henne med hela tjocka släkten. Till (glass)tårtan gjorde jag ett gäng små flaggor för att göra den lite roligare. Washitejp och tandpetare -så enkelt och en trist glasstårta blev genast lite roligare. Sugrören blev också pimpade med en omgång tejp.