28 mars 2013

Påsk i Funäsdalen

Vi är som vanligt på plats i Funäsdalen för att fira påsk. Idag är ord överflödigt, bilderna får tala för sig själva...


24 mars 2013

Hyra höns?

Gah, det är en djungel det här med höns. Storlek på hönshus, reden, sittpinnar, foder, vilken ras på hönsen, hönsgård...Det finns hur mycket som helst att läsa och som vanligt står det lite olika beroende på vad man söker på. Nu är jag inne på att försöka hyra några hönor under sommaren. Måste bara försöka hitta någon som hyr ut. Och så var det detta med själva hönshuset. Kan inte bestämma mig om jag ska köpa ett färdigt eller bygga själv. Nån som har tips?


 
Bild: lånad från www.ekostil.se

Systrarna Eisenman

Vi har sovit borta inatt och då tyckte våra små barn att det var en god idé att vakna 05:15. Tur att det fanns kaffe och bra läsning för mig som fick ta morgonpasset. Note to self: köp dessa böcker asap.

22 mars 2013

Ny förvaring

En gammal burk för tändkuber fick ny kostym och ska numera få tjänstgöra som batteriholk.



20 mars 2013

Kärleksmums


Ja ni förstår ju själva; det är gott. Och här är receptet:

150 g smör eller margarin
2 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1.5 dl mjölk
4.5 dl vetemjöl

Glasyr:
50 g smör
eller margarin
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering:
1-2 dl kokosflingor

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.

2. Smält smöret/margarinet och låt svalna.

3. Knäck äggen och tillsätt socker i en bunke.

4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig.

6. Vispa snabbt ihop med elvisp.

7. Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret.

8. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.

9. Häll och bred ut smeten i formen.

10. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

11. Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar.

12. Smält smör eller margarin i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan.

13. Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker.

14. Vispa till en jämn smet.

15. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.

16. Strö över kokosflingor. Låt glasyren stelna.

17. Skär kakan i fyrkantiga bitar när glasyren stelnat.

(Receptet är ifrån www.recepten.se)



19 mars 2013

Vintage och retro

Min bror och hans fru har väldigt fina saker i sin butik. Handplockat och utvalt på deras skattjakter runt om i Sverige och utomlands. Nu kan man också besöka deras showroom på torsdagar mellan 18:00-20:00. Kolla in butiken här vet´ja http://www.vackrasaker.se/.



Farliga plaster

Vill du ha hjälp att hitta farliga plaster i ditt hem så finns det en hel del bra sidor att besöka. Den här har hjälpt mig.

16 mars 2013

Gör en egen mössa

Snart tror jag hela bekantskapskretsens barn går omkring med en sån här mössa. Men det är ju världens enklaste present, dessutom väldigt användbar. Jag brukar sy en mössa och sedan slå in det i nåt roligt, så att det blir två presenter i en. Den här gången blev det i en liten väska från vår fina leksaksaffär Lavendel. Tror det hela tog en timme att göra, inkl. köpet av väskan.

15 mars 2013

13 mars 2013

Baka bullar

Imorgon hoppas jag att båda mina små döttrar är friska och pigga (ja, vi har varit väldigt sjuka den här vintern och VAbruari har omfamnat oss på från alla håll och kanter) så att vi kan ha en bra slappa-hemma-dag. Jag har en vision om att få baka bullar. Främst för att jag är så jäkla sugen på bullar sen blir det en bonus att döttrarna kommer älska att kladda med degen. Tänker mig att testa det här receptet från Söta saker. Mums!

Bild: lånad från www.sotasaker.com

Göra gosedjur av en tröja

En gammal ulltröja, en mönsterskiss, klipp-klipp, sy ihop, vänd, stoppa, i med en bjällra, brodera ansikte, sy ihop - färdig!
Den här lilla saken fick följa med i ett "välkommen till världen"-paket.



Sy egna korgar

En liten tygkruka eller förvaring till småsaker. Beskrivningen hittade jag hos Linnzan.

12 mars 2013

Gjuta små ägg

Ägg i olika former och material tycker jag inte bara hör till påskpyntet. Jag gillar helt enkelt formen. Så jag provade att gjuta med betong i äggskal här i veckan. Idag vågade jag skala dem och resultatet tycker jag blev helt okej.













11 mars 2013

Vårig dörrkrans

En stomme, björkris, fjädrar, videkissar och ullband. Nu är julen äntligen bortstädad på alla ställen!

10 mars 2013

Höns

En annan sak som jag tog med mig från mässan var lite mer kunskap om att ha höns. Jag ska fundera vidare ett par varv men just nu känns det som världens bästa idé!

Rum och trädgård

Igår besökte jag Kistamässan och Rum och Trädgård. Det är den bästa mässan på året. Man kan bara gå och insupa vårkänslor och drömma sig bort till sol, plusgrader och trädgårdsfix.



6 mars 2013

Godaste tekakorna

När jag tycker synd om mig själv eller när jag är glad eller när det finns nåt att fira så bakar jag. Det är terapi för mig. Igår bakade jag med äldsta dottern och det blev både mjöligt och rörigt, men kul var det!

Goda tekakor gör du såhär:

1 pkt jäst
3 dl mjölk
50 g margarin/smör
1/2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
1 tsk sirap

Gör en vanlig deg, låt jäsa 30 min. Baka ut 10 runda platta kakor låt jäsa 30-40 min. In i ugnen, 175 grader, i ca 6 min.