23 februari 2013

När familjen sover

Jag vet att man som småbarnsmorsa ska passa på att sova när barnen sover (och mannen) men jag kan bara inte. Det är ju enda stunden av egentid under en dag. Idag blev det äntligen av att jag sydde klart kuddfodralen till soffkuddarna. Det hade tagit ytterligare 2 månader om jag också sovit middag. Så.

7 februari 2013

Gjuta egna hand- och fotavtryck

För ett tag sen provade jag att göra gipsavgjutningar på A:s händer och fötter. Den hemmagjorda modelleran var ju helt suverän både till att gjuta i och för storasyster att leka med. Däremot blev det en speciell doft som var väldigt välbekant men som jag inte kunde placera. Så i förrgår kom jag på vad det var ifrån - kyrkis. Leran som vi lekte med på Kyrkans Barntimmar luktade precis såhär! Blev kastad 24 år bakåt i tiden...rätt häftigt vad starkt doftminnen kan vara.
Såhär gör du leran:
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk alun (finns bland kryddorna i mataffären)
5 dl kokande vatten
2-3 msk matolja

För leklera kan man blanda i karamellfärg, men för avtrycken kan den ju vara neutral. Tror dubbel sats är lagom till 3 avtryck. (2 hand och 1 fot) Leran kan återanvändas såklart.

Blanda vetemjöl, salt och alun. Koka upp vattnet. Häll i olja (och ev. karamellfärg) i vattnet. Blanda mjölblandningen och vätskan.