2 december 2013

Mormors havrekex

Någon sa för ett tag sen att doftminnet är vårt starkaste minne. Jag vet inte om det stämmer men jag är beredd att hålla med. Som i helgen när vi bakade havrekex och jag kastas tillbaka till sjuårsåldern i mina föräldrars kök. Det är ett tag innan jul och mamma bakar mormors havrekex. Det är varmt och luktar sött i köket och jag smygäter nybakta kex på köksgolvet. Sen följer en hel kavalkad av minnesbilder som bara finns där för att jag känner den här doften. Och mycket är så just runt jul och många av minnena är förknippade med dofter från mat och bakning och kvinnorna i min släkt. Starka, varma och självständiga kvinnor som varit och är förebilder i mycket, bland annat när det kommer till matlagning och bakning. Så varje jul, när jag bakar de här kexen, får jag uppleva all den där värmen igen. Det är lite magi.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar