8 december 2013

Göra dörrkrans till jul

Varje år, runt första advent, ses jag och min syster och gör dörrkransar och lite annat. Det är nog en av de mysigaste julförberedelserna som finns. Nog för att jag tycker att dörrkransar passar året om, men just till jul vill jag ha en stor välkomnande krans på dörren. I år hann vi inte med så mycket som vi brukar men varsin julkrans och några advensthyacinter fick vi ihop.

Nu är en späckad helg snart över. För er som har barn och bor i Södertäljetrakten kan jag varmt rekommendera Oktoberteaterns uppsättning av "Fem myror är fler än fyra elefanter". Jag var där med Storasyster och hennes kusiner i lördags och jag tror att vi alla uppskattade den lika mycket.

Önskar er den bästa av veckor!


Halmstomme, små buketter av gran- ädelgran och lingonris, sätt tätt och linda med bindtråd runt. Dekorera med band, kottar, äpplen, rödlök, taklök, järnek...ja, vad du vill. I år kör jag med små lackröda äpplen och rött enkelt band. Syster har guldpärlor och vinrött band. 


Vi tog av ytterkrukorna och satte vaxat papper och ett jutesnöre om hyacinterna. Håller jättebra eftersom du ändå inte behöver vattna dem något. Och sen när hyacinten är överblommad är det bara att knyta upp och sätta dit en ny.


"Hyacintbollen" uppe till höger gör du genom att ta av ytterkrukan och linda mossa runt roten. Det syns inte så bra på bilden men jag har använt mig av silverfärgad ståltråd för att fästa mossan. Glittrar vackert i ljusskenet. Det bästa är om du har en ganska tät korthårig mossa (och inte så spretig som den jag fick tag i). Sen dekorerar du med vad du vill eller låter bli helt.  


2 kommentarer:

  1. Så fina jularrangemang. Gillade verkligen att bara sätta papper och snöre runt hyacinterna. Tänk en sådan lång rad till en dukning och så lite ljus däremellan. Jättefint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade dem! Låter riktigt fint att göra många till en bordsdukning :-)

      Radera