29 september 2013

Ungerskt lantbröd och stopp i avloppet

Den här söndagskvällen blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Nu har jag precis avslutat en timmes långt försök att leka rörmokare. Men faktum kvarstår: det är tvärstopp i avloppet. Som tur är så är det "bara" avloppet ifrån bastun, men jäklar vad irriterande det är ändå! Imorgon blir det till att ringa rörmokaren.
 
Innan det kaoset drog igång så hann jag i alla fall baka ungerskt lantbröd. Receptet är från min farmor som alltid bakade det och det blir två stora bröd. Håll till godo:
  • 50 g jäst
  • 25 g smör
  • 7,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk salt
  • 10 dl rågsikt
  • 10 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet. Låt allt bli fingervarmt. Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet, saltet och mjölet. Rör ihop degen och låt jäsa under bakduk i ca 1:15 tim. Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i två. Låt bröden jäsa ytterligare 45 min och grädda sedan i nedre delen av ugnen på 225 grader i 45 min.
 
 
Använde min jäskorg till det ena brödet. Suverän sak det där.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar