23 juni 2013

Rester efter midsommar

En midsommar i sommarstugan utanför Hudiksvall betyder också dagar utan uppkoppling. På sin höjd kommer nåt sms igenom och det går att ringa hjälpligt. Jag tycker verkligen att det är helt underbart! Men lika underbart som jag tycker det är att vara onåbar, lika skönt är det att återvända till civilisationen igen.
 
Midsommar firades väldigt traditionellt med ett besök på hembygdsgården, spelmän, vackra folkdräkter, dans kring midsommarstången, sill och potatis, midsommarbakelser (blev oväntat lyckade) och bad på bryggan.
 
Midsommarbakelser

Marängbotten:
4 äggvitor
2 dl socker
Vispa allt till ett vitt hårt skum. Spritsa ut till önskade storlekar ( jag gjorde 8 stora maränger) på en plåt. In i ugnen i dryga timmen på 125 grader.
 
Rabarberkompott:
ca 200 g rabarber
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1/2 citron
2 msk vatten
Skär rabarberna i lagom stora bitar. Koka dem med sockret och vatten i ca 5 min eller tills det har kokat sönder.
 
Övrigt:
3 dl vispgrädde
jordgubbar
lemoncurd
 
Ihopsättning:
Bred önskad mängd lemoncurd på en maräng, bred på önskad mängd rabarberkompott, på med nästa maräng. Bred över vispad grädde och dekorera med jordgubbar.


Jordgubbsbakelser på midsommarafton
 
 
Rester på midsommardagen. Grädde, rabarberkompott och krossade digestivekex.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar