29 juni 2013

Farmors flädersaft

Jag har en kokbok som jag fick av min farmor när jag konfirmerade mig. I den har hon, för hand, skrivit ner recept på maträtter, bröd, kakor och annat som hon visste att jag gillade. Sen har hon gjort likadant till alla sina barnbarn. När jag fick presenten tyckte jag det var gulligt men inte så mycket mer. Nu när hon inte finns längre är det en av de mina mest älskade ägodelar och jag kan ta fram den och bläddra i bara för att jag saknar henne.
Nu när det är flädertider åker hennes recept fram igen. Den här saften blir så god (kanske beror på allt socker...) och passar i drinkar, till efterrätter och givetvis att dricka som den är.

Ruths flädersaft:
20 klasar fläderblommor
2 kg socker
50 g citronsyra
2 citroner (eko)
1,5 liter vatten
Skölj blommorna och lägg dem i en stor bunke. Koka upp vattnet, blanda i sockret till det löser sig. Lös upp citronsyran och blanda ner i sockerlagen. Häll den heta lagen över blommorna. Skölj och skiva citronerna och ha ner dem bland fläderblommorna. Låt stå på en sval plats i fem dygn. Rör om då och då. Sila saften och häll upp på rena flaskor. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar